Za muzej v Pivki denar šestih ministrstev

Šest ministrstev bo sofinanciralo delovanje Parka vojaške zgodovine iz Pivke, je odločila vlada. Letos in prihodnje leto mu bodo namenila po 200.000 evrov. V parku so odločitve veseli, pomeni pa tudi priznanje, da ima njihova dejavnost nacionalni pomen.

Park vojaške zgodovine je največji muzejski kompleks v Sloveniji. Foto: Valter Leban
Park vojaške zgodovine je največji muzejski kompleks v Sloveniji. Foto: Valter Leban

PIVKA > Denar za sofinanciranje dejavnosti Parka vojaške zgodovine iz Pivke bodo zagotovila ministrstvo za obrambo (70.000 evrov), ministrstvo za kulturo (50.000 evrov), ministrstvo za notranje zadeve (20.000 evrov), ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (20.000 evrov), ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (20.000 evrov) ter ministrstvo za zunanje zadeve (20.000 evrov). Sklep vlade zagotavlja naštete zneske za letos in za prihodnje leto - vsako leto po 200.000 evrov.

Odločitev za sofinanciranje je vlada utemeljila z obrazložitvijo, da je Park vojaške zgodovine največji muzejski kompleks v Sloveniji, hkrati pa tudi eden najbolj obiskanih muzejev pri nas.

Janko Boštjančič

direktor Parka vojaške zgodovine

“Ne gre le za nujno potrebna sredstva za preživetje Parka vojaške zgodovine in njegov nadaljnji razvoj, ampak tudi za konkretno priznanje nacionalnega pomena njegove dejavnosti.”

Muzej, ki ni imel državnega denarja

V Pivki so tak sklep vlade želeli že dolgo, že skoraj pričakovan pa je postal po lanskem maju, ko je bil Park vojaške zgodovine vpisan v razvid muzejev, s tem mu je bilo priznano, da ima nacionalni pomen. Financiranje pa je bilo doslej prepuščeno bolj ali manj samemu parku in njegovi tržni dejavnosti - prodaji vstopnic, množičnim prireditvam, prodaji v muzejski trgovini, doživljajskim programom. Del denarja pa zagotovi občina Pivka, ki je njegova ustanoviteljica. Lani je občinski delež financiranja znašal 18 odstotkov oziroma 130.000 evrov, a ta denar je bil namenjen celotnemu Zavoda za upravljanje dediščine in turizem Pivka, katerega del je tudi Park vojaške zgodovine.

Že načrtujejo razstave za prihodnje leto

V preteklosti sta tako direktor zavoda oziroma Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič kot pivški župan Robert Smrdelj večkrat opozarjala, da tako ne bo šlo več naprej. “Še eno pobudo - naj se uredi odnos med državo in Parkom vojaške zgodovine - sem vladi poslal, ko se je začela kriza zaradi korone. Ko je postalo jasno, da je dosedanji model financiranja neustrezen. V letu debelih krav je še šlo, v letu suhih pa ne več. Zbirka je preveč pomembna, da bi jo prepustili trgu,” je povedal Boštjančič, zadovoljen, da je vlada zagotovila denar.

Letos jim bo omogočil predvsem preživetje in opravljanje javne službe. Vstopnic namreč še zdaleč ne bodo prodali toliko kot lani, ko so presegli številko 50.000. “Julijski obisk je - to nas prijetno preseneča - primerljiv z lanskim. Tudi lani smo imeli veliko slovenskih gostov, letos jih je še več. V letni bilanci pa je velika luknja zaradi spomladanskih izpadov skupinskih obiskov, bojimo se, da jih ne bo niti jeseni,” pravi Boštjančič. Prav tako so ostali brez vseh velikih dogodkov, ki običajno v Pivko privabijo množice ljudi.

Del denarja pa bodo vložili v razvoj oziroma načrtovanje dogodkov ob praznovanju 30. obletnice slovenske osamosvojitve, ki jo bodo obeležili prihodnje leto in ki ima v vsebini parka posebno mesto.

Devet zaposlenih je preobremenjenih

Ali bo sofinanciranje Parku vojaške zgodovine omogočilo tudi kadrovsko okrepitev, Boštjančič še ne upa napovedati. Pravi pa, da so na kadrovskem minimumu in da so preobremenjeni. Trenutno imajo zaposlenih devet oseb. Dvema, ki se jima je iztekla pogodba, je zaradi krize niso podaljšali.

Vodstvo parka si je za sofinanciranje javne službe prizadevalo vse od ustanovitve pred 15 leti, obeti so se krepili z vsako novo naložbo, ureditvijo prostorov in širitvijo zbirk. O ureditvi financiranja je februarja letos takratno vlado vprašal tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Odgovor je že bil obetaven. Spomladi je nato koordinacijo razmerij med Parkom vojaške zgodovine in državo prevzel obrambni minister Matej Tonin, na četrtkovi seji pa je vlada odobrila sofinanciranje.

To je resorsko zelo pisano - denar bo zagotovilo kar šest ministrstev -, saj so takšne tudi dejavnosti parka. Z zbiranjem in predstavljanjem gradiv opravlja javno muzejsko službo, vključuje se v pedagoške procese; ko sodeluje s Slovensko vojsko, skrbi za njeno promocijo. Z gospodarskega vidika dopolnjuje turistično ponudbo na nacionalnem nivoju. Muzej pa pogosto obiskujejo tuje delegacije, pri čemer ima park vlogo nacionalnega vojaškega muzeja, našteva Boštjančič.


Najbolj brano