Starejši laže po nujnih opravkih

Projekt brezplačnih nujnih prevozov za starejše se počasi, a zanesljivo širi tudi v občinah na severnem Primorskem. Predvidoma septembra bodo prostovoljci starejše prvič po nujnih opravkih zapeljali v Bovcu in Kobaridu, kjer so izbrali storitev Prostofer. Uvedbo prevozov za to jesen načrtujejo tudi v Novi Gorici.

Storitev brezplačnih prevozov starejših so uvedli v občini Kanal, 
jeseni bodo sledili v Bovcu, Kobaridu in predvidoma Novi Gorici.
Storitev brezplačnih prevozov starejših so uvedli v občini Kanal, jeseni bodo sledili v Bovcu, Kobaridu in predvidoma Novi Gorici.  

POSOČJE, NOVA GORICA > Po tem, ko so prostovoljci zavoda Prostofer pred kratkim začeli starejše po nujnih opravkih voziti v občini Kanal ob Soči, se na to intenzivno pripravljajo tudi v občinah Bovec in Kobarid. V obeh občinah zdaj še pozivajo prostovoljce, ki bi bili pripravljeni sodelovati kot vozniki, naj se javijo. “Javilo se nam jih je že kar nekaj, tako da bi jih bilo dovolj za začetek izvajanja projekta. Seveda pa še sprejemamo prijave in bomo veseli vsakega, ki se bo odzval,” je povedala Jožica Kavs, ki je zadolžena za projekt v bovški občini.

V Bovcu in Kobaridu se lotijo septembra

Občina je z zavodom Prostofer že podpisala pogodbo, trenutno pa še čakajo na avtomobil. “Odločili smo se za najem električnega avtomobila, trenutno zbiramo ponudbe. Ker moramo speljati še vse postopke, računamo, da bomo storitev začeli izvajati predvidoma septembra,” napoveduje Jožica Kavs. Prednost pri prevozu, ki bo na voljo starejšim in tistim, ki nimajo druge možnosti prevoza, bodo imeli tisti, ki se bodo odpravili k zdravniku, pa po uradnih opravkih in tudi v trgovino. “Ne bodo pa prevozi na voljo za obiske raznih dogodkov in podobno,” pravi Jožica Kavs. Bolj ali manj enako bo tudi v občini Kobarid. V obeh posoških občinah so se dogovorili tudi, da bodo prevozi Prostoferja na voljo ženskam za prevoz v šempetrsko bolnišnico na preventivne preglede dojk v sklopu programa Dora. V Tolminu sicer prevoze starejših že nekaj časa izvaja Rdeči križ.

V Novi Gorici čakajo “da” svetnikov, nato bodo izbrali izvajalca

Brezplačne prevoze za starejše bodo kmalu uvedli tudi v novogoriški občini. Tudi tam dostop do storitev lahko predstavlja velike težave. Čeprav je Nova Gorica regijsko središče, kjer vozi celo brezplačen mestni avtobus, je že neposredno zaledje mesta izjemno slabo povezano z javnim prevozom. Številni starejši, ki sami ne vozijo, imajo zato velike težave in se težko odpravijo po opravkih ali pa so popolnoma odvisni od svojcev ali prijateljev. Da so potrebe precejšnje, je znano. Po tem, ko niso našli ustreznega načina, da bi storitev brezplačnih prevozov zagotovili na celotnem Goriškem, jo bo mestna občina zdaj zagotovila sama. Denar za to ima v proračunih za leti 2020 in 2021.

Še preden se lotijo projekta pa mora mestni svet te vrste prevozov opredeliti kot dopolnilni socialnovarstveni program lokalnega pomena, pojasnjujejo na občini. To bodo storili predvidoma danes. Nato bo občina začela postopek izbire izvajalca. “Pričakujemo, da se bodo brezplačni prevozi za starejše pričeli izvajati takoj po izbiri izvajalca, predvidoma v začetku septembra,” je povedala višja svetovalka za družbene dejavnosti Tamara Simčič.


Najbolj brano