Dirkače bo ustavil Neptun s trizobom

V Prilesju pri Plavah so se domislili inovativnega načina, kako ustaviti prehitre kolesarje, ki dirjajo skozi kraj. Ti bodo na zavore pritisnili zaradi talnega grafita Neptuna, ki jih bo “ustavil” s trizobom in roko. Občina namerava na podoben način poskusiti umiriti hitrosti tudi v Gorenji vasi.

Grafit Neptuna s trizobom, ki ustvarja vtis, da se dviguje iz 
vodnjaka, je naredil oblikovalec Andrej Berlot.
Grafit Neptuna s trizobom, ki ustvarja vtis, da se dviguje iz vodnjaka, je naredil oblikovalec Andrej Berlot.  

PRILESJE > V Prilesju pri Plavah so še pred slabim desetletjem verjetno videli komaj kakšnega kolesarja, ki ni domačin. Vse se je spremenilo, ko so odprli priljubljeno kolesarsko stezo med Solkanom in Plavami, ki se zaključi ravno pri Prilesju. Čeprav prometni znak opozarja, da je vožnja tam za kolesarje, razen za domačine, prepovedana, saj bi morali zaviti do glavne ceste in se nato po njej spustiti v Plave, mnogi peljejo prav skozi Prilesje, nekateri pa skozi kraj dobesedno zdrvijo in tako lahko v nevarnost spravijo sebe in domačine. Ti so na problem prometne varnosti že večkrat opozorili tudi pristojne na občini, je potrdila županja Tina Gerbec.

“Tam so znaki omejitve hitrosti in grbina na cesti, glavni problem, ki predstavlja največjo nevarnost, pa so prevelike hitrosti. Ni naš namen koga odganjati ali omejevati, si pa ne želimo, da bi prišlo do kakšne nesreče,” je pojasnila. Kako zagotoviti red so tuhtali nekaj časa, med nekaj možnostmi pa so zdaj našli inovativno in učinkovito rešitev, kako na eleganten način, brez arhitekturnih posegov upočasniti prehitre kolesarje. Idejo je dal domačin iz Plavi, gre pa za talni grafit sredi ceste, ki ustvarja učinek tridimenzionalnosti.

Take talne grafite že uporabljajo ponekod po Evropi in se kažejo kot učinkoviti, saj udeleženci v prometu ob pogledu na tridimenzionalno podobo podzavestno reagirajo in zmanjšajo hitrost.

V Prilesju je grafit pripravil Andrej Berlot iz Studia Lettim, odločili pa so se za Neptuna, simbol Kanala, ki se dviguje iz vodnjaka. “Ideja oblikovalca je bila, da bi ta del bil nekakšna Neptunova pot,” pravi županja. Ker gre za pilotni projekt, se še odločajo o nadaljnjih korakih. Je pa Gerbčeva potrdila, da razmišljajo o tem, da bi na podoben način opremili še kakšen nevaren odsek v občini. Denimo v Gorenji vasi, kjer je del ceste ozek in nevaren. “Z oblikovalcem smo se že pogovarjali v tej smeri,” potrjuje županja.


Najbolj brano