V kampih za tretjino manj mest za šotore

Črnoglede spomladanske napovedi o 80-odstotnem upadu turističnega obiska se v Posočju na srečo ne uresničujejo. V tem času so turistične postelje in kampi skoraj povsem zasedeni s to razliko, da prevladujejo Slovenci, ki jih v Posočju niso vajeni, saj so v preteklosti prevladovali tujci. Brez bonov bi bila katastrofa, je skupno mnenje ponudnikov, ki pravijo, da negotovost ostaja.

Hotel Dvorec je v preteklosti gostil zlasti kolesarje in pohodnike iz 
tujine, zdajšnji gostje Slovenci si radi ogledujejo naravne zanimivosti  in ostaline soške fronte na Poti miru.   Foto: Neva Blazetič
Hotel Dvorec je v preteklosti gostil zlasti kolesarje in pohodnike iz tujine, zdajšnji gostje Slovenci si radi ogledujejo naravne zanimivosti in ostaline soške fronte na Poti miru.  Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > Na nedeljskem sprehodu do slapa Kozjak, po Kobaridu, Bovcu in Tolminu ni bilo slutiti sence novega koronavirusa. Povsod živžav, enako kot minula leta. S to razliko, da so bile registrske tablice avtomobilov skoraj izključno slovenske. Vmes pa je bilo opaziti tudi nemške, avstrijske, italijanske, češke, slovaške in tudi nizozemske. Gostinci brez izjeme nosijo maske, gostje so sproščeni. Ponudniki, pri katerih prevladujejo domači gostje, na tiho vendarle prišepnejo, da bi si želeli, da bi po zgledu tujcev lahko nekoliko bolj spoštovali bonton.

Manj gostov v gostilnah in športnih agencijah

“Dolina je skoraj zasedena, manj gostov je v gostilnah in pri športnih agencijah, ker boni veljajo zgolj za prenočišče z zajtrkom. Junij je bil slabši, po začetku šolskih počitnic pa smo takoj zaznali večji obisk. Boni rešujejo ponudnike. Prevladujejo Slovenci, ki večino nočitev rezervirajo prek našega lokalnega sistema Dolina Soče, ker bonov prek rezervacije booking ne morejo uveljaviti. V korona letu smo se v zavodu Dolina Soče odločili, da provizije ne bomo zaračunavali,” pojasnjuje Damjana Munih Kacafura iz turističnega zavoda Dolina Soče. Kot pravi, je struktura tujcev podobna kot v preteklih letih s to razliko, da jih je manj. Nizozemci so v preteklosti prevladovali v maju in juniju, letos jih skoraj ni. Ocenjujejo, da odpoved velikih festivalov ne bo pomembno vplivala na število nočitev. Primož Komac iz športne agencije Alpe Šport Vančar pojasnjuje, da plovba na Soči vendarle ni problematična: “Vozimo približno enako število potnikov kot lani. Začeli smo pozneje, spomladanska vrzel se pozna.”

Za organizirane prevoze, tudi v dolino Polog, se odloča veliko turistov, ki niso vajeni ozkih gorskih cest nad prepadi. (Foto: TNP)

“Preživeli bomo, a težko”

V kampih zaradi novega koronavirusa gostom ponujajo za tretjino manj mest za šotorjenje. “To seveda pomeni tudi za tretjino manj prihodka. Toda varnost je na prvem mestu. Smo 70-odstotno oziroma v duhu novega koronavirusa 100-odstotno zasedeni. Naš kamp je zaradi ponudbe hišic odprt celo leto, spomladanski prihodki so bili v primerjavi z lani za dve tretjini nižji. Zaradi spomladanskega izpada in tudi zdajšnjega, bomo težko preživeli, vsekakor pa bomo. Naši stalni gostje, zlasti Nizozemci, obljubljajo, da bodo, če bo le mogoče, prišli jeseni,“ se njihovega obiska nadeja lastnica kampa Koren v Kobaridu Lidija Koren. Podobno, na “koronanačin” so polno zadeni tudi kamp Nadiža v Podbeli ter vsi ostali na Bovškem in Tolminskem. Če se bo ogrelo, je pričakovati še večji obisk zaradi kopanja v Soči, Idrijci in Nadiži.

Kljub plačevanju parkirnine in vstopnin obisk slapa Kozjak in Tolminskih koritih ni manjši. (Foto: Neva Blazetič)

Hoteli so zasedeni in hkrati v negotovosti

V hotelu Dvorec v Tolminu s 150 ležišči so 80-odstotno zasedeni. V enakem času lani so bile njihove zmogljivosti zasedene 90-odstotno. Lastnica Dijana Škoberne pojasnjuje: “Lani smo gostili 80 odstotkov tujcev, letos pa 80 odstotkov Slovencev z boni. Če bo šlo tako naprej, bomo preživeli, smo pa v veliki negotovosti, kako bo proti jeseni. V preteklosti so tuji gostje rezervirali vnaprej, zdaj gre iz dneva v dan. Letošnji gostje Slovenci raziskujejo okolico, gredo v Tolminska korita, na Kozlov rob, k slapu Kozjak, ogledujejo si ostaline prve svetovne vojne.“ Kobariški župan Marko Matajurc pravi, da prodaja kart za vstop do slapa Kozjak presega lansko. Ob vikendih je gneča še večja kot v preteklih letih. Dodatno plačljivo parkirišče na travniku je zelo dobrodošlo. Zaradi parkirnine in vstopnine obisk ni manjši.

V kampih so morali zaradi novega koronavirusa zredčiti

razpoložljiva mesta za šotorjenje. (Foto: Kamp Soča)

Prestižne obiskujejo iz radovednosti

Prestižni ponudniki v Posočju, kot so Nebesa nad Livkom in Kekčeva domačija v Trenti in še nekateri, so polno zasedeni. “Prihajajo Slovenci z boni z željo, da prenočijo in si ogledajo našo ponudbo,” pravijo v Nebesih. Lastnik Kekčeve domačije Mitja Lo Duca pravi: “Če ne bi bilo bonov, bi bilo težko. V preteklosti smo imeli skoraj izključno tujce, ki so rezervirali vnaprej. Zdaj nas Slovenci sprašujejo, ali sprejemamo bone. Jaz jih vprašam: ali pridete zaradi bonov ali zaradi tukajšnjih lepot? Boni so ena najboljših potez slovenske vlade. Pogovarjam se s kolegi po Evropi, pravijo mi, da je to genialna pogruntavščina.” Ob tem dodaja: “Menim, da bi morali spremeniti turistično strategijo. Zakaj vabimo goste iz daljnih dežel, če jih imamo dovolj v bližini?”

Obisk pri slapu Kozjak ne zaostaja za lanskim. (Foto: Neva Blazetič)

Marko Pretner s prestižne turistične kmetije v Trenti ocenjuje, da to poletje ni nič posebnega: “Naši stalni gostje iz tujine so v maju in juniju sicer odpovedali rezervacije, zdaj spet prihajajo. Boni so super.“ Kot vodja informacijskega centra TNP v Trenti dodaja: “Trenutno v apartmajih gostimo Slovence, avgusta pričakujemo tujce, ki niso odpovedali.“


Najbolj brano