Narodni dom bo zares slovenski šele čez leta

Gre za oceno čez palec, a na njeni osnovi lahko sklepamo, da bo Visoka šola za tolmače in prevajalce še najmanj pet let v Narodnem domu v Trstu. Šele takrat bi se lahko začel postopek vselitve slovenskih in morebiti drugih organizacij, kar pa bo terjalo še nekaj dodatnih let.

Narodni dom je zdaj v slovenskih rokah le načeloma; dejansko bi 
mu lahko “slovensko” vsebino vtisnili šele čez nekaj let. Foto: FOTODAMJ@N
Narodni dom je zdaj v slovenskih rokah le načeloma; dejansko bi mu lahko “slovensko” vsebino vtisnili šele čez nekaj let. Foto: FOTODAMJ@N

TRST > Memorandum o soglasju glede vrnitve Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji, ki so ga v ponedeljek v Trstu podpisali ob navzočnosti predsednikov Italije in Slovenije, določa pet faz realizacije dogovora. Najmanj časa terja prva točka.

Prvi korak: fundacija

Memorandum določa, da se v dveh mesecih po njegovem podpisu ustanovi fundacija, ta pa pridobi status pravne osebe. Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta ustanovni akt podpisali pred notarjem 8. julija. S tem se je začel postopek za vpis v deželni register pravnih oseb, kar načeloma ni zamudno. Do septembra je zato pričakovati, da bo ta del dogovora sklenjen.

Narodni dom bi sedanji uporabniki lahko izpraznili v približno petih letih; potem je na vrsti še preurejanje po zamislih novih lastnikov, slovenske skupnosti v Italiji.

Rošada z nepremičninami

Bolj zapletena je druga faza dogovora. Po memorandumu bi ta morala trajati štiri mesece, glavno vlogo pa imata notranje ministrstvo in agencija za javno dobro. Ministrstvo mora pripraviti novelo zakona za spremembo 19. člena zakona za zaščito slovenske manjšine. Z zakonsko spremembo se Narodni dom prepiše na fundacijo dveh krovnih organizacij, nekdanjo vojaško bolnišnico na Univerzo v Trstu in tri stavbe v Trstu pa na agencijo za javno dobro. Možno pa je, da bi spremembo vključili v zakon o proračunu, ki ga parlament izglasuje ob koncu leta.

Organ, ki upravlja državne nepremičnine, mora oceniti vrednost stavb, ki so omenjene v memorandumu. Narodni dom, študentski dom v nekdanji vojaški bolnišnici, univerzitetne stavbe v Ulicah Manzoni, Economo in Tigor bodo namreč menjali lastnika, kar je treba ustrezno zapisati v posamezna premoženjska stanja.

Agencija za javno dobro mora nato brezplačno prepisati nekdanjo vojaško bolnišnico na novega lastnika, tržaško univerzo. Hkrati pa mora določiti, čemu bodo namenjene stavbe v ulicah Manzoni, Economo in Tigor, ki po novem ne bodo več univerzitetne podružnice, ampak del premoženja države.

Vsi ti upravni akti naj bi bili pod streho v štirih mesecih, torej do konca letošnjega leta.

Sledi še tretji od petih korakov, in sicer prepis lastništva vseh nepremičnin na novega lastnika. Administrativni postopki naj bi se zaključili sredi leta 2021.

Čez eno leto naj bi vajeti prevzeli Občina Trst in ministrstvo za visoko šolstvo. Občina mora tržaški univerzi odstopiti štirinadstropno nepremičnino (Gregoretti 2) v parku nekdanje umobolnice. Sprejeti pa mora tudi akt o spremembi namembnosti nepremičnin, ki so navedene v memorandumu.

Po besedah občinskega svetnika Slovenske skupnosti Igorja Svaba bi lahko ta dva akta sprejel že občinski odbor, verjetneje pa je, da se o spremembi namembnosti izreče občinski svet. Postopek po Svabovih besedah ne terja veliko časa.

Bolj zamudna je naloga, ki jo mora opraviti ministrstvo za visoko šolstvo. V Rimu bodo morali najti denar, s katerim bi tržaška univerza obnovila stavbo Gregoretti 2. Po besedah arhitekta Aleša Plesničarja je časovni rok tovrstnih del težko napovedati. Eno leto običajno vzame samo izdelava in sprejem posameznih načrtov (osnutek, dokončni načrt in izvedbeni načrt), pred izdajo gradbenega dovoljenja pa sledijo še morebitni drugi administrativni akti. Naposled je treba z razpisom izbrati še izvajalca del, obnova stavbe v parku pri Svetem Ivanu pa terja vsaj leto.

Leta 2025 po optimističnem scenariju

V najboljšem primeru bi bila zato stavba Gregoretti 2 pripravljena na vselitev prevajalske šole konec leta 2024, kar pa je glede na vse dejavnike, ki lahko upočasnijo izvajanje dogovora, izrazito optimistična napoved. Sledi sicer še štirimesečni rok za selitev visoke šole iz mesta k Svetemu Ivanu, kar glede na veliko število kabinetov in učilnic ne bo enostavno. Prevajalska šola bi se tako v najboljšem primeru lahko preselila poleti leta 2025.

Nato bi se začel postopek preurejanja Narodnega doma na osnovi tega, kar bo fundacija dveh krovnih organizacij sklenila narediti iz njega. Dogovarjanje in realizacija pa bosta prav tako dolga postopka; kako dolga, je nemogoče napovedati.


Najbolj brano