Vrača se legendarni bronco

Fordovci so v torek predstavili novo in hkrati šesto generacijo terenskega modela bronco. Sloves kultnega avtomobila je dobil v zgodnjih devetdesetih, ko so mnogi Američani v živo spremljali policijski beg domnevnega morilca, ki je bil kasneje oproščen.

Novi bronco  bo na voljo v kratki dvovratni in dolgi štirivratni 
izvedbi, v ponudbi pa bo tudi še krajša različica sport. Foto: Ford
Novi bronco bo na voljo v kratki dvovratni in dolgi štirivratni izvedbi, v ponudbi pa bo tudi še krajša različica sport. Foto: Ford

Se še spomnite profesionalnega igralca ameriškega nogometa, kasneje tudi TV voditelja, filmskega igralca in obsojenega roparja O.J. Simpsona? No, to je možakar, ki je Fordu uspel narediti največjo možno reklamo v celotni zgodovini obstoja te znamke. Leta 1993 je poskrbel, da so milijoni gledalcev pred televizijskimi zasloni v živo spremljali njegov beg pred policisti na jugu Kalifornije. Takrat je bil Simpson za volanom belega forda bronca, ki mu od tedaj pripada nekakšen status legende v ZDA. Leta 1996 so proizvodnjo zanj ugasnili in jo zdaj po 24 letih ponovno obudili. A v Fordu niso pozabili dogodka izpred več kot dveh desetletij. Prvotno so predstavitev novodobnega bronca načrtovali za spomladanske mesece, a se je vmes zgodila pandemija, ki je zaustavila ves svet, zato so morali pri Fordu izbrati nov datum. Zelo pomenljivo so izbrali 9. julij. To je obenem dan, ko svoj rojstni dan praznuje nihče drug kot O.J. Simpson. Kasneje so si zaradi pritiskov javnosti premislili in premiero prestavili na 13. julij.

Razprodan v nekaj urah

Prvi bronco je bil rojen leta 1965, vmes je bilo v petih generacijah izdelanih več kot milijon primerkov, potem je sledila dolga tišina, premor, ki so jo pri Fordu pred nekaj leti prekinili, ko so namignili, da razmišljajo o obuditvi tega imena. In v torek ponoči (po našem času) so avto v ZDA tudi končno predstavili. Fordovci so dolgo časa razvijali šesto generacijo, saj so želeli, da ga ameriška javnost ponovno vzljubi. In kot kažejo prvi izsledki, so nedvomno dosegli svoj prvi zastavljeni cilj. Na dan premiere tako rekoč v ZDA ni bilo TV postaje, ki ne bi omenjala rojstva novega modela. Zanj so danes že začeli zbirati tudi prednaročila (100 dolarjev) in prvi kontingent vozil so prodali kmalu po premieri, pa čeprav se bo uradna prodaja začela šele prihodnjo pomlad. Američani ob predstavitvi za zdaj niso omenjali, ali novi bronco prihaja tudi na evropske ceste. Zelo verjetno se bo to zgodilo, a z nekajletnim zamikom.

Prvi kontingent vozil so prodali kmalu po premieri, pa čeprav se bo uradna prodaja začela šele prihodnjo pomlad.

Dva motorja in štirikolesni pogon za najbolj zahtevne

Oblikovalci so poskrbeli, da je bronco v novi podobi ohranil nekaj značilnih oblikovnih potez, a hkrati so mu oblikovalci vnesli veliko svežine in modernosti. Športni terenec je zasnovan tudi za terenske užitke. Odmik karoserije znaša najmanj 21 oziroma 29 centimetrov (odvisno od gum), na voljo sta dva tipa štirikolesnega pogona (elektronska izbira pogona in mehanska izbira preklopa pogona), dva bencinska motorja (2,3-litrski ecoboost z 201 kW in 2,7-litrski V6 z 231 kW) in dva menjalnika (ročni sedemstopenjski in desetstopenjski samodejni). Pri Fordu pravijo, da je bronco zmožen premagovati zahtevne terenske izzive, vožnjo v vodi (do 85 cm višine), njegova nosilnost bo znašala med 530 do 620 kg, lahko bo vlekel prikolico, ki ne bo težja od 1600 kilogramov. Ob premieri bronca velja omeniti, da bo ta imel vgrajen velik 12-palčni zaslon na dotik, četrto generacijo multimedijskega vmesnika sync, mogoče bo odstranjevati vrata in dele strehe. Prtljažni prostor ima po vzoru pume luknjo s čepom, na vrhu armaturne plošče pa je unikatna rešitev držala za telefone in druge prenosne naprave.


Najbolj brano