Moderni flamenko pod zvezdami

Društvo glasbenikov in ljubiteljev glasbe je v petek zvečer na grajskem dvorišču namesto tango festivala organiziralo imeniten večer sodobne glasbe in prav takega flamenka. Projekt Sentido, ki so ga minulo leto z uspehom izvajali po Sloveniji, je navdušil tudi v Idriji.

Glasbeno plesni projekt Sentido treh odličnih glasbenikov in 
plesalke flamenka Urške Centa na idrijskem grajskem dvorišču. Foto: Saša Dragoš
Glasbeno plesni projekt Sentido treh odličnih glasbenikov in plesalke flamenka Urške Centa na idrijskem grajskem dvorišču. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Boštjan Peternel v spomin na nekdanji tango festival, ki ga je odneslo nezanimanje publike in sofinancerk občine in ministrstva za kulturo, v uvod v julij še vedno priredi koncert bodisi tanga, fada ali flamenka. Petkov večer je bil namenjen slednjemu. Imenitni glasbeniki in plesalka Urška Centa so navdušili s sodobnim projektom Sentido.

Sentido, občuten spoj sodobne glasbe in prav takega - modernega flamenka - je minulo sezono dovolj glasno odmeval po Sloveniji, da je bilo grajsko dvorišče ob spoštovanih protikoronskih ukrepih in razmaknjenih sediščih polno.

Nino Mureškić z različnimi tolkali, Tomaž Pačnik s klaviaturami in Tadej Kampl z bas kitaro so preigravali sodoben preplet glasbenih žanrov z občutnim navdihom džeza. Za tradicionalni flamenko nevsakdanja glasba je ponudila odlično podlago plesalki flamenka Urški Centa za čutno plesni dialog z njo. V Španiji izobražena in v tradicionalnem tangu preizkušena plesalka, je dala od sebe vse, da je publiki predstavila moderno izrazno različico tega starodavnega plesa. Skupaj z recitalom španske poezije je večer pod zvezdami na akustičnem grajskem dvorišču postal nepozabno doživetje.


Najbolj brano