Med nadzorom karantene novi goljufi

Večina prebivalcev Slovenije spoštuje odločbo o karanteni, so pa v nadzoru inšpektorji znova odkrili 32 goljufov z lažnimi naslovi. Vlada je za Hrvaško izdelala seznam območij - županij, ki so varne in tistih, katerih obisk odsvetuje. Varni sta istrska in primorsko-goranska s Kvarnerjem, Dalmacija je obarvana rumeno.

V nedeljo so s testiranjem potrdili osem novih okužb, ena oseba potrebuje oskrbo na intenzivni enoti.
V nedeljo so s testiranjem potrdili osem novih okužb, ena oseba potrebuje oskrbo na intenzivni enoti.  

SLOVENIJA > Zdravstveni inšpektorji so konec tedna nadzorovali izvajanje karantenskih odločb in obiskovali gostinske lokale, v nadzor bodo k posameznikom lahko šli večkrat.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 440 testov na okužbo z novim koronavorusom in potrdili osem novih okužb. V bolnišnici je bilo 17 bolnikov, eden na intenzivni terapiji.

945

nadzorov karantene so opravili inšpektorji

760

oseb je spoštovalo karanteno

40

oseb niso našli

32

oseb je navedlo lažen ali napačen naslov

Hrvaška: zelene in rumene cone

Istrska in primorsko-goranska županija sta za zdaj po številu okuženih varni in v zelenem območju, ostali del Jadrana je v rumenem območju, je včeraj navedel vladni govorec Jelko Kacin.

Predstavil je graf o številu okuženih v posameznih županijah, ki kaže, da so v Istri v zadnjih 14 dneh zabeležili 1,92 okuženega na 100.000 prebivalcev, v primorsko-goranski županiji, ta obsega tudi Kvarner, pa 5,28 okuženega na 100.000 ljudi. Ti županiji sta tudi po merilu slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v zelenem območju.

Ostale hrvaške županije ob Jadranu so v rumenem območju, tri (brodsko-posavska, osiješko-baranjska in požeško-slavonska) pa v rdečem (število okužb na 100.000 prebivalcev presega 40).

Blizu te meje je tudi mesto Zagreb (36,5 okuženega na 100.000 prebivalcev). Celotna Hrvaška je na seznamu rumenih držav.

40 jih niso našli v karanteni, 32 navedlo lažni naslov

Od petka do nedelje so zdravstveni inšpektorji opravili 945 nadzorov karantene. 760 oseb jo je spoštovalo, 40 oseb niso našli, v 32 primerih je šlo za lažen ali napačen naslov. Vrat ni odprlo 15 ljudi, v enajstih primerih niso imeli dostopa do zasebnega zemljišča. Andreja Mojškrc z zdravstvenega inšpektorata je včeraj pojasnila, da je šlo v teh primerih za visoke ograje, nedostopne zvonce in podobno.

V 87 primerih oseb v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti, ker ni bila navedena številka stanovanja. Problem je zlasti pri podnajemnikih. V sodelovanju s policijo skušajo to reševati tako, da ljudi že ob vstopu v Slovenijo zaprosijo za čim več podatkov. Skupaj so doslej opravili že 2800 nadzorov in v primeru kakršnegakoli suma obvestili policijo.

Obiskali 182 lokalov

Inšpektorji so konec tedna obiskali 182 gostinskih lokalov in v več kot 20 primerih odkrili nezadosten razmik med mizami. Odkrili so napačno uporabo mask pri natakarjih (pod nosom, pod brado), 20 gostov v notranjosti ni imelo maske. “Večinoma smo opozarjali, kar je zaleglo,” omenja Mojškrčeva. Ponekod ni bilo razkužil ali so bile posodice prazne. Povečini so inšpektorje spremljali policisti.

Glede preverjanja omejitev zbiranja na porokah Mojškrčeva pravi, da lahko izvajajo nadzor na javnih mestih, nimajo pa vstopa v zasebne prostore.


Najbolj brano