V vipavskem Centru starejših Pristan še trije primeri okužb

V zadnjih dneh so v Centru starejših Pristan v Vipavi odkrili tri nove okužbe z novim koronavirusom. Eno okužbo so odkrili med stanovalci, eno pri tam zaposlenemu in eno pri zunanjem sodelavcu, je danes povedal direktor centra Martin Kopatin. V postojnskih bivalnih enotah Doma na Krasu pa novih okužb niso zaznali.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

VIPAVA, POSTOJNA > V centru Pristan je tako zdaj skupno 21 potrjeno okuženih, med njimi 13 stanovalcev, sedem zaposlenih in en zunanji sodelavec. Devet stanovalcev so prepeljali na ljubljansko infekcijsko kliniko, štirje pa so nastanjeni v rdeči coni centra v Vipavi.

Vsi se počutijo dobro in nimajo težjih znakov bolezni, je dodal direktor Martin Kopatin. Ostali stanovalci so izolirani v svojih sobah, gibanje po centru je strogo omejeno.

V karanteni je poleg tega 11 zaposlenih delavcev, med njimi vsi odkriti okuženi zaposleni in zunanji sodelavec. V okviru drugega kroga testiranj na novi koronavirus so danes vzeli vzorce 23 zaposlenim in trem stanovalcem, ostale bodo testirali najkasneje do ponedeljka.

Brez novih okužb pa so v postojnskih bivalnih enotah Doma na Krasu, je danes povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk. Hiter in strokoven odziv vodstva je preprečil nadaljnje širjenje, je prepričan Curk. Na njihovem območju sta sicer še dve lokalni žarišči okužbe, v Pivki in Cerknici. V Cerknici je med okuženimi tudi oseba, zaposlena v javnih službah, v samoizolaciji pa so tudi štiri osebe iz tega delovnega področja.

Na Notranjskem so imeli med epidemijo dve nastanitvi za ljudi v karanteni, zdaj pa teh ne morejo več zagotavljati. Postojnski hotel Epic je namreč zdaj namenjen turističnim nastanitvam, v izobraževalnem centru za zaščito in reševanja v Sežani, kjer so bili prostori za karanteno urejeni po 4. maju, pa so nastanjeni gasilci in drugi reševalci med usposabljanji. Eno je predvideno v prihodnjih dneh, kasneje pa ga bodo zasedli gasilci, ki so tam nameščeni zaradi velike požarne ogroženosti Krasa v poletnih mesecih.

Na Goriškem so medtem zaradi naraščanja števila okužb prepovedani obiski v vseh domovih za ostarele in šempetrski bolnišnici. Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je danes potrdila, da bodo izpred šempetrske bolnišnice pred novogoriški zdravstveni dom preselili kontejnerje, kjer testirajo na prisotnost novega koronavirusa.

Po njenih besedah so se za to selitev odločili zaradi lažje organizacije dela, na novi lokaciji pa bodo začeli testiranja opravljati konec julija ali v prvem tednu avgusta. Kot je dodala direktorica zdravstvenega doma, na obstoječem odvzemnem mestu dnevno odvzamejo od 40 do 60 brisov.


Najbolj brano