Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 116 na novo okuženih

Na Hrvaškem so od četrtka popoldne zabeležili še 116 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okuženih od 25. februarja, ko so imeli prvo okuženo osebo. Hrvaški štab civilne zaščite je sporočil, da imajo trenutno 1038 okuženih. V bolnišnicah se zdravijo 104 ljudje, med njimi so štirje na ventilatorjih.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

ZAGREB > Doslej se je na Hrvaškem okužilo 3416 ljudi, 2323 jih je že okrevalo. Umrlo je 115 oseb. Testirali so nekaj manj kot 90.000 ljudi, od tega 1529 v preteklih 24 urah, so še sporočili v Zagrebu.

Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo od četrtka največ novih primerov na območju Zagreba, in sicer 36. Še novih okužb 20 so potrdili v osiješko-baranjski-županiji, 17 v splitsko-dalmatinski in 14 v zadrski.

V istrski županiji so potrdili osem novih okužb, v dubrovniško-neretvanski pa štiri. Iz šestih županij so poročali o enem samem primeru, v treh pa ni bilo novih okužb.

Skupni podatki za celotno državo se ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnih časov objave podatkov nekaterih štabov.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je po današnjem srečanju znanstvenega sveta hrvaške vlade dejal, da sodelujejo s slovenskimi kolegi. Seznanjeni smo z vsemi navodili slovenskih epidemiologov in jim sledimo. Ravno se odpravljamo v Slovenijo, da bi se pogovarjali s slovenskimi kolegi, zdravstvenimi delavci kot tudi političnimi predstavniki ter da bi si medsebojno predstavili to, kar počnemo na terenu in katere ukrepe sprejemamo, je še dejal.

Napovedal je, da bodo do konca dneva na Hrvaškem sprejeli nekatere nove protiepidmiološke ukrepe in poostrili del obstoječih.

Potrdil je, da bodo poostrili nadzor na meji za potnike iz držav, ki niso članice Evropske unije, in zanje uveljavili bodisi obvezno 14-dnevno karanteno ob vstopu na Hrvaško, ali “nekoliko krajšo” samoizolacijo ob možnosti testiranja.

Beroš je poudaril, da med turisti na Hrvaškem zaenkrat ni okužb. Ponovil je, da bodo zagotovili zdravniško oskrbo, če bo kakšen turist imel simptome okužbe. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženimi, a ne bodo kazali simptomov, bo sledila samoizolacija ali pa vrnitev v domovino v skladu z dvostranskimi dogovori, je dodal.

Izpostavil je, da na Hrvaškem ne nameravajo uvesti nobenih prepovedi, bodo pa okrepili nadzor nad zasebnimi druženji, ki so v zadnjem času prispevala k vnovičnemu zvišanju števila okužb. Povedal je, da bodo organizatorji dogodkov morali zbirati osebne podatke sodelujočih, da bi lahko pomagali epidemiologom v primeru pojava okužb na posameznem dogodku.

Hrvaški mediji so danes poročali, da bodo morali organizatorji dogodkov, na katerih bo več kot 100 oseb, zapisati vsa imena, priimke in telefonske številke udeležencev ter o dogodku obvestiti lokalni štab civilne zaščite, ki bo zagotovil epidemiološki nadzor dogodka.

Kot novo priporočilo je Beroš napovedal tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v gostinstvu in trgovini.


Najbolj brano