Na 67. festivalu v Pulju več slovenskih filmov

Na 67. filmskem festivalu v Pulju, ki bo od 18. do 26. julija, bodo prikazali več slovenskih filmov. V tekmovalni program manjšinskih koprodukcij so se uvrstili Ne pozabi dihati Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala, Vsi proti vsem Andreja Košaka, Jaz sem Frenk Metoda Pevca ter koprodukciji Oče Srdana Golubovića in Sin Ines Tanović.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

PULJ > Ne pozabi dihati scenarista in režiserja Martina Turka je svetovno premiero doživel lani na festivalu v Rimu. Pripoveduje o 15-letnem Klemnu, ki ga prizadene bratovo razmerje z vrstnico Sonjo. Film je nastal v produkciji Bela film v koprodukciji z RTV Slovenijo in tujimi producenti. Na sporedu bo 19. julija.

Dan pozneje bo na sporedu film Korporacija, za katerega je scenarij napisal Zoran Benčič. Protagonist je policijski inšpektor Leon Gall. V četrti, kjer je odraščal, želi neko podjetje graditi največji stavbni kompleks v zgodovini mesta. Leon Gall izve, da je bil nakup zemljišča sumljiv. Film je nastal v produkciji Lignit filma z več koproducenti.

Slovensko-hrvaško-makedonska koprodukcija Vsi proti vsem scenarista in režiserja Andreja Košaka je imela mednarodno premiero na 48. mednarodnem festivalu FEST v Beogradu. Je politični triler, postavljen v izmišljen kraj Rovte in govori o demokraciji, volilnih prevarah in razkrajanju družbenih vrednot. Film bodo prikazali 21. julija.

V sredo, 22. julija, bo na sporedu tranzicijska zgodba Jaz sem Frenk. Spremlja Frenka Mavriča, ki z bratom v dediščini po očetu pridobi nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Producent filma je Danijel Hočevar iz hiše Vertigo, koprodukcijski partnerji so iz Srbije, Hrvaške in Severne Makedonije.

Film bošnjaške režiserke Ines Tanović Sin je lani odprl filmski festival v Sarajevu. Režiserka je zanj spisala tudi scenarij, za fotografijo je poskrbel Mitja Ličen, zvok je oblikoval Julij Zornik. Zgodba govori o Armanu, ki sta ga posvojila Jasna in Senad in pozneje dobila še dobila biološkega sina Dada. Film je nastal v sodelovanju koproducentov iz Hrvaške, BiH, Romunije, Slovenije in Črne gore. Na sporedu bo 19. julija.

Film Oče je srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska koprodukcija. Film se je na letošnjem Berlinalu uvrstil v uradni programski sklop Panorama in prejel nagrado za najboljši film po izboru ekumenske žirije in nagrado občinstva. Film se začne, ko se ženska pred tovarno z dvema majhnima otrokoma zažge, ker možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo, ki odpelje otroka, skriva cela korupcijska veriga. Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. Film bo na sporedu 24. julija v puljski areni. Vsi drugi omenjeni filmi bodo prikazani v Istrskem narodnem gledališču.

Na festival je uvrščenih še več kot 20 kratkih in študentskih filmov.


Najbolj brano