Medijski trojček SDS presenetil tudi koalicijo

Predlog sprememb medijske zakonodaje, ki je le za en teden v javni razpravi, ni koalicijsko usklajen. Partnerice pričakujejo še pogovore in celovito urejanje področja, v SDS upajo na konstruktivne pripombe. Veliko je kritik zaradi kratkega roka javne razprave, v opoziciji pa opozarjajo tudi na nesprejemljivost nekaterih rešitev za RTVS in STA.

Predlog sprememb medijske zakonodaje, ki je le za en teden v 
javni razpravi, ni koalicijsko usklajen. Foto: Helena Race
Predlog sprememb medijske zakonodaje, ki je le za en teden v javni razpravi, ni koalicijsko usklajen. Foto: Helena Race

LJUBLJANA > Ministrstvo je namreč v četrtek v javno obravnavo dalo predloge novel zakona o medijih, zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Rok, do katerega lahko zainteresirana javnost poda predloge in pripombe, je 15. julij. To je presenetilo tudi nekatere koalicijske partnerje, tako SMC kot NSi, ki jim je sicer minister Vasko Simoniti že predstavil predloge. Opozicija pa je zaradi napovedanih sprememb medijske zakonodaje ostra. V LMŠ, SD, SAB in Levici v predlaganih spremembah vidijo napad na neodvisnost javnega radia in televizije ter STA s strani SDS.

Poseg v upravljanje in financiranje

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije so ogorčeni nad tako kratkim rokom za pripombe, ob čemer so opozorili, da predlagane spremembe niso majhne ali nepomembne, pač pa “korenito posegajo v upravljanje in financiranje” tako RTVS kot STA. Med drugim menijo, da bi s predlagano spremembo zakona o STA vlada prevzela nadzor nad imenovanjem ključnih ljudi agencije in s tem odprla vrata političnemu vplivanju na uredniško politiko medija.

Kritični so do predloga novele zakona o RTVS. “Ministrstvo s tem predlaga finančno destabilizacijo javnega medija, kar bo neposredno vplivalo na produkcijo vsebin, odpuščanje novinarjev in ostalih programskih delavcev ter posledično nižanje kakovosti storitev, ki jih RTV Slovenija nudi državljanom,” so zapisali.


Najbolj brano