Filmskega festivala v Motovunu letos ne bo

Osrednjega programa letošnjega Motovun Film Festivala ne bo zaradi poslabšanja stanja z epidemijo bolezni covid-19, so sporočili organizatorji enega najbolj priljubljenih filmskih festivalov v jugovzhodni Evropi. Kot so dodali, bodo del načrtovanih programov izvajali po drugih hrvaški mestih.

Utrinek z ene od minulih edicij festivala Foto: Nina Đurđević
Utrinek z ene od minulih edicij festivala Foto: Nina Đurđević

ZAGREB > Z željo, da bo motovunska gora filmov vsem ostala v lepem spominu, smo sprejeli težko odločitev: osrednji del festivala, ki je bil načrtovan med 30. julijem in 1. avgustom v Motovunu je prestavljen za nedoločen čas, piše na spletni strani festivala.

Odpovedali so tudi 67. filmski festival v Pulju, ki bi se moral začeli 18. julija.

Organizatorji so pojasnili, da so odločitev sprejeli po sestanku s štabom civilne zaščite istrske županije, na katerem so sklenili, da dogodek v majhnem mestu kot je Motovun predstavlja veliko tveganje za širitev okužb z novim koronavirusom.

Poudarili so, da so odločitev sprejeli z občutkom odgovornosti za obiskovalce, prebivalce in člane festivalske ekipe. Upajo, da bo šlo samo za kratek premor v dolgoletni tradiciji motovunskega filmskega festivala.

So pa organizatorji napovedali, da bodo del festivalskih programov izvajali v drugih hrvaških mestih. Med drugim bo med 23. in 26. julijem v Buzetu potekal program za otroke in mlade Buzz@teen. Ocenili so namreč, da spremljevalni programi ne predstavljajo epidemiološkega tveganja.

Pripravljajo tudi druge filmske projekcije, ki jih bodo izvedli na različnih koncih Istrske županije in ob hrvaški obali. Med drugim bodo med 31. julijem in 3. avgustom predvajali filme na poletnem odru Tuškanac v Zagrebu, še bogatejši festivalski program pa bo potekal med 27. avgustom in 6. septembrom v zagrebški hiši za ljudi in umetnost Lauba.


Najbolj brano