Cigler Kralj: Za uspešno zajezitev okužbe v socialnovarstvenih zavodih ključno takojšnje ukrepanje

Minister za delo Janez Cigler Kralj po okužbah v vipavskem domu za starejše in Domu na Krasu ugotavlja, da je zavodoma ob upoštevanju protokola uspelo zajeziti širjenje virusa. "Bistveno je, da se takoj ob pojavu okužbe v zavodu umakne prve pozitivne stanovalce v primerno nastanitev in sprejme vse ukrepe, da se virus ne širi," je poudaril.

Za uspešno zajezitev okužbe v socialnovarstvenih zavodih ključno 
takojšnje ukrepanje, pravi minister za delo Janez Cigler Kralj. Foto: STA
Za uspešno zajezitev okužbe v socialnovarstvenih zavodih ključno takojšnje ukrepanje, pravi minister za delo Janez Cigler Kralj. Foto: STA

LJUBLJANA > V obeh zavodih so ravnali po protokolu, ki so ga oblikovali po izkušnji prvega vala okužb z novim koronavirusom, je na današnji novinarski konferenci izpostavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Po njegovi oceni so s takojšnjim umikom okuženih stanovalcev uspeli učinkovito zajeziti širjenje virusa.

S tem so pridobili čas, da bodo v domu lahko vzpostavili rdečo cono za okužene stanovalce, ki bo ločena od ostalih. Polovica okuženih stanovalcev iz vipavskega doma je trenutno na ljubljanski infekcijski kliniki, polovica pa je nameščena v rdeči coni doma.

Kam namestiti okužene, kjer ni mogoče vzpostaviti rdečih con?

Opozoril je še, da v vseh domovih za starejše ni mogoče vzpostaviti ustreznih con. Kot je v pogovoru za današnjo Mladino povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, naj bi bila takih približno tretjina.

Za te po besedah Cigler Kralja iščejo druge rešitve, kako bi lahko ločili okužene oskrbovance. Med možnostmi, ki jih proučujejo, so začasne nastanitve v kontejnerjih, v nekaterih stavbah bodo mogoče tudi preproste predelave z montažnimi stenami. Med možnimi lokacijami, kamor bi premestili stanovalce, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, pa je tudi Dom sv. Agate v Lenartu.

31 milijonov evrov za kadrovsko okrepitev

Cigler Kralj se je ob tem zahvalil vsem zaposlenim v zavodih, ki so po besedah ministra zaslužni za to, da se stanovalci v domovih, kjer so potrdili okužbo, počutijo varno, so mirni in potrpežljivi ter da sodelujejo pri vseh ukrepih za zajezitev širjenja virusa.

Spomnil je, da so poslanci v četrtek sprejeli četrti protikoronski paket, ki socialnovarstvenim zavodom namenja 31 milijonov evrov za kadrovsko okrepitev. Kot so pojasnili na ministrstvu, je v pripravi akt o metodologiji za pripravo razdelitve denarja in določitev kadra. Za pripravo akta imajo mesec časa od začetka veljavnosti zakona.

Socialni zavodi: z bolj stimulativnim plačilom bi pritegnili delavce

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da je delo v domovih za starejše odgovorno in zahtevno, zaradi pomanjkanja kadra pa so zaposleni marsikje preobremenjeni in izgoreli.

"Ker domovi tudi pri osebnih dohodkih, ki so del sistema plač v javnem sektorju, nismo konkurenčni delovnim mestom v zasebnem sektorju, se delavci raje odločajo za zaposlitev v proizvodnji, trgovini in drugih panogah, čeprav imajo primerno izobrazbo in izkušnje za delo v domu," so zapisali. Menijo, da bi z boljšimi delovnimi razmerami in bolj stimulativnim plačilom lažje pritegnili nujno potrebne delavce.


Najbolj brano