Kolektor začel dela na tretjem vhodu v koprsko pristanišče

V teh dneh so se začela dela na tretjem vhodu v koprsko pristanišče, so povedali v Luki Koper. Vhod ob Ankaranski vpadnici izvaja Kolektor CPG Nova Gorica, ki bo novi vhod, zunanje parkirišče za tovornjake, vratarnico, ter povezovalne ceste zgradil za 4,387 milijona evrov brez DDV. Zgrajen naj bi bil do začetka prihodnjega leta.

S tretjim vhodom v pristanišče se v Luki Koper nadejajo razbremenitve glavne pristaniške vpadnice in zmanjšanja števila 
prometnih zastojev. Foto: Zdravko Primožič/FPA
S tretjim vhodom v pristanišče se v Luki Koper nadejajo razbremenitve glavne pristaniške vpadnice in zmanjšanja števila prometnih zastojev. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > S tretjim vhodom v pristanišče se v Luki Koper nadejajo razbremenitve glavne pristaniške vpadnice in zmanjšanja števila prometnih zastojev. Konkretno bi se z vzpostavitvijo dodatnega vhoda z direktno cestno povezavo do kontejnerskega terminala zelo razbremenila glavna pristaniška vpadnica in s tem zmanjšalo število prometnih zastojev.

Novi vhod bo vzpostavljen na skladiščnih površinah pristanišča, severozahodno od krožišča na Ankaranski cesti ob viaduktu Bonifika. Uvoz proti novemu vhodu bo urejen neposredno iz krožišča. Za potrebe vhoda v pristanišče sta predvidena po dva vhodna in dva izhodna pasova.

V sklopu ureditev je predvidena tudi vzpostavitev dobrega pol kilometra dolge povezovalne ceste proti kontejnerskemu terminalu, ki mu bo tudi primarno namenjen novi vhod v pristanišče. V sklopu novega vhoda je predvidena tudi vzpostavitev zunanjega kamionskega terminala. Javno naročilo se financira pretežno z lastnimi sredstvi Luke Koper, v višini 20 odstotkov pa z evropskim denarjem.

Medtem pa drugi, srminski vhod v pristanišče po podatkih Luke uporablja okoli 30 odstotkov tovornjakov, pred epidemijo pa je bil ta delež še višji, blizu 40-odstoten. Pri tem so v Luki spomnili, da bo vhod v celoti zaživel, ko bo v bližini zgrajen še zunanji kamionski terminal. Prevozniki, ki nimajo letnih dovolilnic za vstop, morajo namreč še vedno to urejati na kamionskem terminalu, ki je bližji staremu vhodu.


Najbolj brano