Triumf hrvaške desnice

Nemara bi bilo bolje reči: katastrofa levice. Težko razložljivo, težko. Strah pred okužbo je naredil svoje, navzlic sončnemu vremenu so volilci ostali doma, pač v duhu uradne prevladujoče krilatice - OSTANI DOMA. Toda HDZ je svojemu volilnemu telesu poslala novo zapoved, POJDI VEN, na volitve. Korona gor ali dol. Ostalo sta opravili partijska disciplina in odlična organizacija. Bedna tolažba za SDP, saj vemo, da nizka udeležba povsod in vselej koristi desnici. Pred volitvami so analitiki domala v en glas predvidevali nezmožnost stabilnega vladanja in napovedovali nove predčasne volitve. No, sledil je hladen tuš za leve in ugodna savna za desne.

Zgodilo se je tisto, česar nihče, prav nihče, vključno s strankami samimimi, ni predvideval. Plenkovića in HDZ čaka relativno lahko delo sestavljanja stabilne vlade s solidno, nadpolovično parlamentarno večino: HDZ ima torej 66 poslancev, Domovinsko gibanje Miroslava Škora 16, Most pa 8. Krepko.

Andreja Plenkovića et consortes ne čakajo prav rožnati časi: korona party se nadaljuje, turizem je na respiratorjih … Pred zmagovalci in poraženci je negotovo poletje in najverjetneje še težji jesen in zima. A vendar: od Tuđmana dalje HDZ ne pomni tako premočne zmage.

Andrej Plenković je sedaj pravi odrešitelj, kot sv. Andrej (prvi med 12 apostoli): namesto, da bi ga razpeli na X-Andrejev križ, kar so številni napovedovali in pričakovali, bo sedaj kot pravi oče Domovine mirno vladal “Hrvatom, Hrvaticam in vsem državljanom Hrvaške”, Evropo pa še napraj elegantno šarmiral in nagovarjal v petih jezikih.

No, vrag ni povsem črn: v morju strank in strančic je na levi poleg 43 parlamentarcev SDP-ja (koalicije Restart), leva koalicija Možemo (Zmoremo), ki se je združila tik pred volitvami in povsem nepričakovano osvojila sedem poslanskih sedežev v Saboru, stranka Pametno pa tri.

Število strank v Hrvaški je nadrealistično. Poleg 24 strank in list, ki so bile doslej zastopane v parlamentu, imamo še 142 izvenparlamentarnih strank. No, tudi nazivi strank so čista literatura! Imamo na primer Zvezo komunistov Hrvaške (SKH), pa tudi Komunistično partijo Hrvaške (KPH), potem paleto desnih domoljubnih strank, kot tudi nekaj strančic z resnimi nazivi/nameni, a nikakršnimi možnostmi: Sasvim mala stranka (Čisto majhna stranka), Vidik, Jedina opcija (Edina opcija), Nezaposleni, Blokirani ...

Po nedeljskih volitvah je vsa energija gornje stotnije razdrobljenih političnih (?) izpuhtela v zrak: naslednja štiri leta bo državi vladala ena stranka. Ni tudi rečeno, da HDZ ne bo koaliral s skrajnim Škorom, čeprav ta gradi politični vzpon na pljuvanju HDZ-ja, katere član je do nedavnega bil. Tu je še 8 manjšinskih poslancev, ki se domala vedno priklonijo zmagovalcu volitev, tudi če pred volitvami kdaj pa kdaj ne kaže tako. Vse za solidno, monolitno in stabilno oblast.

Vendar Andreja Plenkovića et consortes ne čakajo prav rožnati časi: korona party se nadaljuje (kdo ve, koliko okuženih bo po volitvah), turizem je na respiratorjih … Pred zmagovalci in poraženci je negotovo poletje in najverjetneje še težji jesen in zima. A vendar: od Tuđmana dalje HDZ ne pomni tako premočne zmage, zaenkrat lahko mirno uživa v zmagi. Analitiki, napovedovalci prihodnosti (in kolumnisti) pa na osvežitveni tečaj praktične psihologije!


Preberite še


Najbolj brano