Istro preplavili enodnevni gostje

Po minulem vikendu so v Turističnem združenju Portorož veseli, da je njihova destinacija po sprva črnogledih napovedih že junija polno zaživela. “Ponudniki namestitev beležijo zelo veliko povpraševanje tudi za julij in avgust, kljub vsemu se ne moremo zanašati na to, da bomo letos dosegli številke lanske sezone,” pravijo. Takšna previdnost se zdi odveč vsem, ki so v soboto ali nedeljo obiskali kakšno kopališče in bližnje parkirišče v kateri od štirih istrskih občin. Sprašujejo se celo, če bo letošnja sezona takšna, kot so bili zadnji dnevi - v znamenju prepolnih plaž, parkirišč in košev za smeti.

Čeprav ne vemo, koliko od doslej (po Fursovih podatkih) unovčenih 42.000 turističnih bonov so porabili v Istri, dobro vemo, da brez nekaj dni morja ni pravih poletnih počitnic. Zavedamo se tudi, da se, ko je na tujem hudo, naj bo zaradi novega koronavirusa ali česa drugega, najbolj varne počutimo doma in da nas vlada že več mesecev poziva, naj letos dopustujemo v domovini. Na obmorska kopališča smo te dni navalili domači gostje in domačini in le upamo lahko, da ne bodo postala vir novih okužb.

Prometne infrastrukture ponekod ni mogoče povečati. Možno je le omejevati promet in upravljati turistične tokove - s covidom ali brez.

Pa vendar nas preseneča razkorak med strašno gnečo ob morju ter podatki turističnega združenja; nočitev bi moralo biti bistveno več. Poznavalci našega turizma namreč še vedno trdijo, da smo imeli v letih 1983-85 še več turistov, ker smo premogli vsaj 10.000 ležišč več, 4000 v počitniških domovih in 6000 pri zasebnih sobodajalcih v piranski občini. Kje bi se torej drenjalo dodatnih 10.000 obiskovalcev?

Upoštevati moramo, da se je pred tremi desetletji veliko turistov pripeljalo z avtobusi in da avtobus ali 20 do 25 avtomobilov pomeni veliko razliko. Pogled na parkirišča v soboto in nedeljo čez dan oziroma v soboto in nedeljo zvečer pa razkrije, da se večina obiskovalcev do morja pripelje za en dan, in prav teh nihče ne beleži. Ker doslej niso predstavljali težav, nismo vzpostavili načina, da bi jih prešteli. Pa bi jih morali, ker so istrska mesta majhna, strnjena in z dveh strani obdana z morjem, zaradi česar imajo omejeno prometno infrastrukturo. Zaradi prostorskih omejitev je ponekod ni mogoče povečati. Možno je le omejevati promet in upravljati turistične tokove - s covidom ali brez.


Preberite še


Najbolj brano