Vsestranska sivka je svoj dom našla tudi v kulinariki

Sivka si pot utira tudi v vse več kuhinj. Potrebno je sicer nekaj previdnosti, saj gre vendarle za začimbo, a v pravih količinah lahko izboljša okus številnih jedi. Kako jo uporabiti v kuhinji, smo se pozanimali na žetju sivke na Ivanjem Gradu pred nekaj tedni.

Nataša Špiranec Maurer pravi, da je sivka vsestransko uporabna 
rastlina, ne le v aromaterapiji, ampak tudi v kulinariki.   Foto: Petra Mezinec
Nataša Špiranec Maurer pravi, da je sivka vsestransko uporabna rastlina, ne le v aromaterapiji, ampak tudi v kulinariki.  Foto: Petra Mezinec

Lastnica sivkin nasadov na Ivanjem Gradu, Tanja Arandjelović, je s pridelavo sivke na Krasu pričela pred več kot desetimi leti. Zdaj je na njenih njivah posajenih okrog 20.000 sadik sivke, iz katerih nastajajo kozmetični izdelki pod blagovno znamko Krasna. Vendar pa je sivka še kako uporabna tudi v kulinariki. Toda, kot opozarja Arandjelovićeva, ni vsaka vrsta sivke primerna za uporabo v kuhinji, ampak zgolj lavandula angustifolia oziroma prava sivka.

Malo sivke lahko izboljša številne jedi

“Prvo pravilo pri uporabi sivke je, podobno kot pri vseh dišavnicah, minimalizem. Lahko jo uporabljamo svežo, a nima tako močnega okusa kot posušena,” pove sogovornica. Zato je šopke sivke najbolje posušiti, nato pa cvetove uporabiti.

Kako se uporablja? S sivko lahko izboljšamo okus mesnih jedi, pripravimo namaze, vedno bolj sta priljubljena sivkin sirup in čaj, lahko jo uporabimo tudi kot posip za solate.

O vsestranskosti sivke, ne zgolj v kulinariki, se lahko že vrsto let junija na Ivanjem Gradu prepričajo tudi obiskovalci, ki jih tja privabi zdaj že tradicionalni Festival sivke. Letos se je žetja in spremljajočih dogodkov udeležilo 700 ljudi. “Z odzivom smo zelo zadovoljni, sploh ker smo zaradi epidemije pripravili nekoliko bolj skromen program kot prejšnja leta. Toda kot vse kaže, je tudi intimnost dogodka privabila veliko ljudi,” je pojasnila Tanja Arandjelović, ki je tudi glavna organizatorka dogodka.

“Igranje” s sivko v kuhinji je lahko zabavno

Letos je prijetno dišalo s stojnice Mateje Ulaga, ki je posebej za to priložnost pripravila različne sladke dobrote iz sivke. “Tokrat sem prvič poskušala uporabiti sivko v svojih sladicah. Veliko sem se ukvarjala z okusi. Ugotovila sem, da je dobra kombinacija sivka s češnjami, pa tudi z rožmarinom. Moja kuhinja se je v zadnjih dneh prelevila v laboratorij in zelo sem se zabavala,” je povedala Mateja.

In rezultat, ki je privabil številne obiskovalce? Prva sladka dobrota je bila presna torta iz avokada in limete, druga je bil kolaček z domačimi češnjami, kokosom, sivko in meto iz kamutove moke, tretji pa so bili piškoti iz rožmarina in sivke, pri katerih je prav tako uporabila kamutovo in koruzno moko. Sivka sicer ni najenostavnejša dišavnica za kombinacijo z ostalimi sestavinami, a Mateja Ulaga je prepričana, da prvi poskus gotovo ne bo zadnji: “Povsem me je navdušila. To je božanska in vsestranska rastlina.”

Vsestranski sivkin sirup

V sivkinih nasadih na Ivanjem Gradu je s srpom v roki pridno žela tudi Nataša Špiranec Maurer, avtorica prve slovenske knjige o aromaterapiji z naslovom Aromaterapija: Dišeči portreti. “Sivka je ena najbolj uporabnih in varnih rastlin v aromaterapiji. Zelo se razlikujeta hibridna in prava sivka, ki cveti dva do tri tedne pred pravo, razlikujeta pa se tudi v kemični sestavi,” je pojasnila. Poleg tega je lavandula angustifolio v primerjavi s hibridno sivko manj robustna in manjša ter ima bolj živo vijoličaste cvetove.

Za pripravo sivkinega sirupa, ki ga lahko nato v majhnih količinah uporabljamo v kulinariki, potrebujemo šop sivke in nekaj dni za namakanje, njegova uporaba pa je vsestranska. “Sirup lahko uporabimo za pripravo napitkov, z njim lahko pokapljamo biskvit, puding ali sladoled. Odlična je kombinacija sivke s smetano in jogurtom, pa tudi z rdečimi gozdnimi sadeži,” je nekaj možnosti uporabe naštela Nataša Špiranec Maurer.


Najbolj brano