Sežanska Skala je prvak balinarske superlige

Zaključni turnir balinarske superlige, ki je konec tedna potekal v Ljubljani, je prinesel veliko slavje balinarjem sežanske Skale. Čeprav so redni del sezone končali šele na tretjem mestu, so odlični Kraševci v odločilnih tekmah pokazali največ zbranosti in natančnosti.

Novi državni balinarski prvaki iz Sežane Foto: Luka Zavodnik/BZS
Novi državni balinarski prvaki iz Sežane Foto: Luka Zavodnik/BZS

LJUBLJANA > Po letu 1995 se pokal za klubske balinarske prvake ponovno vrača v Sežano. “Pred petindvajsetimi leti sem pokal za zmagovalce peljal iz Škofje Loke v Sežano. Danes imam ponovno to čast,” je po koncu finalne tekme s solzami v očeh pojasnil vodja Skale, Miran Hrvatič.

Že v soboto so Sežanci z zmago v kraškem derbiju proti kobjeglavskemu Agrochem Hrastu potrdili, da njihove optimistične napovedi niso pretirane. Polfinalni obračun je bil izredno napet in ga je odločila zadnja krogla, ki se je zakotalila v korist Skale. Kobjeglavci, ki so veljali za favorite v dvoboju, so očitno klonili pod pritiskom, kar je priznal tudi njihov vodja Valter Švara: “Nekateri nosilci igre niso prikazali tega, kar smo od njih pričakovali. Skozi tekmo smo imeli ogromno nihanj. Na koncu smo imeli celo priložnost za finale, a je nismo izkoristili.”

Malo manj dramatičen je bil drugi polfinale med Trato in Zabičami, v katerem so serijski prvaki iz Škofje Loke nadzirali potek dvoboja, a so se tudi bojevite Zabiče iz prestolnice kljub porazu lahko vrnile z dvignjeno glavo.

Pred današnjim popoldanskim finalom so poznavalci več možnosti za uspeh namenili Gorenjcem, ki so na slovenskem prizorišču vladali pol ducata let. Toda Kraševci so v tekmo sezone odločno vstopili in povedli s 5:3. Izjemna brata Gašper in Matija Povh sta blestela tako v tekaških disciplinah kot v klasičnih igrah, pomembne točke pa so prispevali tudi brata Ervin in Gordan Ozbič, Gašper Kraševec in Klemen Sosič, ki je takole opisal ključne trenutke dvoboja: “Dobro smo odprli dvoboj in povedli. Izšle so se nam tudi tehnične discipline, kar nam je odprlo vrata do zmage.” Sproščeni Sežanci so pridno zbirali točke in zadnje klasične igre pričakali z vodstvom s 13:5. Tako jih je do naslova prvaka ločila le točka, ki jo je z zmago v igri posameznikov s štirimi približanimi kroglami v zadnjem obratu zagotovil Matija Povh.

Sežanci so si s prvim mesto zagotovili nastop v evropskem pokalu, ki je še pod vprašajem, drugouvrščeni Škofjeločani so po šestih zaporednih naslovih letos ostali praznih rok, medtem ko je Agrochem Hrast sezono končal na tretjem mestu.


Najbolj brano