Nov CT aparat bo skrajšal čakalne vrste

Pacienti bodo predvidoma od druge polovice poletja manj časa čakali na pregled z računalniško tomografijo (CT) v bolnišnici v Šempetru, saj so tja pripeljali nov stroj za ta namen, ki je zmogljivejši od zdajšnjega. V rabi bosta oba, prvi za naročene paciente in drugi za tiste, ki so že v bolnišnici.

Preteklo je več kod deset let, preden je SB Nova Gorica dobila 
drugi CT aparat.   Foto: Arhiv SB Nova Gorica
Preteklo je več kod deset let, preden je SB Nova Gorica dobila drugi CT aparat.  Foto: Arhiv SB Nova Gorica

ŠEMPETER > Novi CT aparat si je Splošna bolnišnica Franca Derganca zagotovila lani prek razpisa ministrstva za zdravje. Po besedah strokovne direktorice Dunje Savnik Winkler je stroj stal več kot 800.000 evrov, približno 200.000 evrov pa je zavod porabil za pripravo prostorov. Aparat so v Šempeter pripeljali pred nekaj dnevi, sledila bosta montaža in testiranje ter nazadnje usposabljanje zaposlenih. Ocenjujejo, da bi pridobitev lahko pognali v avgustu.

Vendar dva CT-ja

Bolnišnica premore en aparat za računalniško tomografijo, star je 12 let, lani so mu zamenjali rentgensko cev, potem ko je odpovedala. Ostaja pa v uporabi, saj, kot pravi strokovna direktorica, naredi enako dobre “slike” kot novejši stroji.

“Je pa novi aparat zmogljivejši in ga je lažje upravljati,” pravi strokovna direktorica. “Ločili bomo preiskave za potrebe bolnišničnih pacientov in urgentnega centra od preiskav za zunanje pacientov, ki potrebujejo slikovno diagnostiko,” je pojasnila. Torej se bo skrajšala čakalna doba za preglede na tej aparaturi, ki trenutno za stopnjo nujnosti redno znašajo sto dni. Enako kot za magnetno resonanco. Zdaj na CT naredijo od 6000 do 7000 preiskav, odslej bodo število lahko povečali.

Na prvi pregled jih skupaj čaka 8500

V Šempetru je sicer s stopnjo redno dlje časa treba čakati na ultrazvok srca, in sicer 150 dni, še dlje pa na nekatere prve preglede v ambulantah, denimo 180 dni za otorinolaringologijo, 200 dni za endokrinologijo in leto dni za revmatologijo.

Koronakriza je zamaknila preglede, predvidene od sredine marca do sredine maja. “Delo v bolnišnici se je spremenilo in tudi zdaj ostaja v določenih dejavnostih spremenjeno. To pomeni, da dnevno opravimo manj storitev, kot bi jih sicer,” je pojasnila. Toda če se upošteva, da v bolnišnici, kot pravi strokovna direktorica, na leto opravijo 120.000 pregledov, na dan pa obravnavajo 500 do 600 ljudi (všteti so kontrolni pregledi), postane število čakajočih na prvi pregled ta trenutek manj strašljivo.

Vseh je 8500, od tega 250 s stopnjo nujnosti zelo hitro, tisoč s stopnjo hitro, ostali pa čakajo na redni pregled. In med temi jih ni prav veliko, ki bodo na pregled čakali veliko dlje od priporočenih 14, 90 oziroma 180 dni. “Vse naročene smo znova striažirali, obvestili o spremembah in jim dodelili nove termine,” je povedala Savnik Winklerjeva. Cilj je ves pogodbeni program izpeljati so konca leta.


Najbolj brano