Sprehod nad klifi

Z začetkom poletja se začne tudi planinska sezona, a mnogi raje kot na gore prisegajo na morje. Tudi ob morju se da početi še marsikaj drugega, kot zgolj poležavati na plaži. Slovenska obala je namreč precej razgibana in ponuja številne možnosti za nadvse zanimive izlete.



Od kamnitega strunjanskega križa se  ponuja lep razgled na Mesečev zaliv. Strunjanski klif meri do 
80 metrov  in je največji flišni klif na vzhodnem Jadranu.  Foto: Petra Vidrih
Od kamnitega strunjanskega križa se ponuja lep razgled na Mesečev zaliv. Strunjanski klif meri do 80 metrov in je največji flišni klif na vzhodnem Jadranu.  Foto: Petra Vidrih

ISTRA > Med bolj priljubljenimi je zagotovo urejena krožna učna pot po Krajinskem parku Strunjan. Start in cilj sta na Strunjanskih solinah, pot je dolga dobrih pet kilometrov, prehodimo pa jo v slabi uri in pol. Povsem nezahtevne in polne prelepih razgledov so tudi tri krožne peš poti, dolge sedem, devet in 12 kilometrov, ki vodijo po gozdnih poteh, skozi srednjeveški Piran, krajinski park Strunjan, po poti nekdanje ozkotirne železnice Parenzane, mimo fieškega jezera in skulptur Forma vive. Iz Portoroža, ki je izhodišče vseh treh poti, se pohodniki lahko odpravijo v smeri Pirana, Strunjana ali Seče. Vsak krog je mogoče prehoditi v dveh do treh urah. Poti so primerne tako za družine z otroki kot za rekreativce in so ustrezno označene z devetimi sistemskimi tablami in več manjšimi usmerjevalnimi ter s talnimi označbami.

Super izhodišče za tovrstni potep “z razgledom” do Strunjana je tudi Izola. Iz Simonovega zaliva se po lepo urejeni pešpoti sprehodimo do plaže pod Belvederjem, se povzpnemo na Belveder, ki ne nosi zaman tega imena, saj se od tam ponuja zares prelep pogled na Izolo in cel Tržaški zaliv. Na Belvederju zavijemo desno. Označena pot nas po slemenski cesti in nato skozi gozd ter mimo oljčnih nasadov pripelje do znamenitega strunjanskega križa, ki kraljuje nad Mesečevim zalivom - ta velja za eno najlepših in tudi najbolj priljubljenih divjih plaž pri nas -, in naprej do zdravilišča Krka v Strunjanu. Pešpot nad klifi je dobro zavarovana in ponuja zares čudovite razglede. Ob močni oseki se od Podbelvederja do Strunjana lahko podamo tudi ob vznožju klifov tik ob morju.


Najbolj brano