Iščejo 60 novih sodelavcev

V času, ko imajo v marsikaterem podjetju zaposlene še na čakanju, ponekod pa tudi že odpuščajo, v skupini Gen-i, ki je eden vodilnih trgovcev z električno energijo, na veliko zaposlujejo. Trenutno iščejo 60 novih sodelavcev 25 različnih profilov, za katere so prejeli že prek 2000 prijav.

V skupini Gen-i, ki ima več kot 500 zaposlenih, v povprečju starih 
35 let, zaposlujejo in razvijajo nova delovna mesta prihodnosti.  Foto: Leo Caharija
V skupini Gen-i, ki ima več kot 500 zaposlenih, v povprečju starih 35 let, zaposlujejo in razvijajo nova delovna mesta prihodnosti.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Izjemni rezultati v letu 2020 nam omogočajo, da vlaganja v razvoj tudi v teh časih še dodatno krepimo, zato iščemo nove sodelavce,” je pojasnil Robert Golob, predsednik uprave skupine Gen-i, ki ima več kot 500 zaposlenih, v povprečju starih 35 let.

Vizija njihovega razvoja temelji na digitalizaciji vsega in zeleni transformaciji. Lani so prodali rekordnih 83,4 teravatnih ur električne energije. Ustvarili so več kot 2,2 milijardi evrov prihodkov, čisti dobiček pa povišali za 18,4 odstotka.

2,2

milijardi evrov prihodkov so ustvarili v skupini Gen-i v letu 2019 in čisti dobiček povišali za

18,4

odstotka

Več kot 2000 prijav in še prihajajo

V maju so objavili razpis za 50 novih sodelavcev in ga v juniju razširili še za dodatnih deset sodelavcev. Iščejo talente prihodnosti, sodelavce in sodelavke za digitalizacijo energetike, inovacije ter trženje, IT specialiste in UX razvijalce, vodje projektov ter tehnično podporo za izgradnjo sončnih elektrarn ..., vsega skupaj 25 različnih profilov.

Zanimanje za razpisana delovna mesta je veliko, saj so prejeli že več kot 2000 prijav, za nekatera mesta pa rok za prijavo še ni zaključen. Z novimi sodelavci nameravajo okrepiti predvsem obstoječe aktivnosti na področju digitalizacije poslovanja in gradnje sončnih elektrarn. Manjše število pa bo delovalo na področju razvoja povsem novih zelenih rešitev, kot sta na primer e-mobilnost in trajnostni energetski krog.

Brezposelnosti je več, a tudi zaposlitev

Na novogoriški enoti zavoda za zaposlovanje je trenutno prijavljenih 3526 brezposelnih oseb. Konec februarja, pred začetkom krize, jih je bilo 2845, kar pomeni za približno 25 odstotkov več kot pred krizo. Kot je povedala direktorica Vesna Petric Uran, pa iz meseca v mesec beležijo tudi več zaposlitev. Februarja se je zaposlilo 245 brezposelnih, marca 163, aprila 64, maja 148 in v prvih desetih dneh junija že 140. Število zaposlitev narašča, tako da so zmerni optimisti. K temu sta pripomogla tudi državna ukrepa čakanja na delo in subvencioniranega skrajšanega delovnega časa. Ob koncu leta v goriški enoti zavoda vseeno pričakujejo 20 do 30 odstotkov višjo brezposelnost. Pred korona krizo so po ocenah ob zaključku leta pričakovali okrog 3000 brezposelnih, če bo vse tako, kot zdaj kaže in ne bo večjih sprememb, pa jih zdaj pričakujejo od 3700 do 3800.

Delo je dobro teklo tudi na daljavo

Trenutno delujejo v Novi Gorici, Krškem, Ljubljani in Celju. Letos dodajajo še Maribor. Večino delovnih mest, ki jih razpisujejo, je mogoče opravljati kjerkoli.

“Prav izkušnje v času covid-19 so pokazale, da lahko kdorkoli dela od kjerkoli,” je še povedal Golob. Še pozimi so kar nekaj od razvojnih aktivnosti načrtovali opravljati v Novi Gorici, saj so bili prepričani, da bi to najbolje organizirali v sklopu podjetja E3, za katerega so oddali ponudbo, ker je padla drugačna odločitev o prodaji, pa bodo ta delovna mesta locirana tam, kjer bodo dobili najboljše kandidate.

Ob pojavu novega koronavirusa so se hitro organizirali in pripravili vse potrebno za delo od doma.

“Prehod iz dela v pisarnah na delo na domu je stekel nemoteno in vse službe so odlično delovale tudi na daljavo. Pozitivna praksa, ki smo jo uvedli med karanteno, bo zagotovo integrirana v delovne procese tudi v prihodnje,” je še pojasnil prvi mož skupine. V prihodnje nameravajo zmanjšati število potovanj in prevozov, kar bo prispevalo tudi k zmanjšanju ogljičnega odtisa družbe, ob vzporednem postopnem elektrificiranju celotnega voznega parka. Še naprej pa bodo zaposlovali in razvijali delovna mesta prihodnosti.

Prednost so dali solidarnosti

Gen-i je ceno električne energije, ki je bila znižana z vladnim odlokom, v času epidemije še dodatno znižal za 15 odstotkov.

“V času, ko so se številna gospodinjstva in mala podjetja znašla v stiski, smo se odločili, da naše dobičke prelijemo v nižje cene električne energije. Prednost smo dali solidarnosti,” je še pojasnil predsednik uprave in dodal, da je bil to čas za izkaz družbene odgovornosti. Takrat so začeli tudi s kampanjo osveščanja odjemalcev glede precejšnjih razlik v cenah različnih dobaviteljev električne energije.

“Na Primorskem so ti prihranki na letnem nivoju lahko tudi do sto evrov in več, zamenjava dobavitelja pa hitra in enostavna. Očitno so ljudje to prepoznali, saj smo v zadnjem mesecu pridobili več tisoč novih strank.”


Najbolj brano