Zvezde v Michelinovem ozvezdju

Slovenija je s polnimi jadri zaplula v svet gurmanskih zvezd, ki jih izbira in jim svetlost določa Michelinov vodnik. Vedeli smo, da imamo vrsto lokalov, v katerih lahko računamo na vrhunsko doživetje, toda le ugibali smo lahko, katere bodo poklicni ocenjevalci uvrstili v svetovni krog najboljših.

Sosedje so nas nagovarjali k potrpežljivosti, na eno ali dve zvezdici v prvem letu, mi pa smo po tihem sestavljali daljše stavne lističe z vsemi možnimi novimi člani velike družine Michelinovih chefov, kot skupnosti nosilcev prestižnega priznanja pravi vodja mednarodnih edicij vodnika Gwendal Poullennec. In danes se je ta družina razširila s kar petimi Slovenci in eno Slovenko, ki so skupaj v enem mahu zbrali sedem zvezdic!

Michelinovi “inšpektorji” nas niso obravnavali kot novince, ki jim daš roko v znak dobrodošlice, ampak so nas po francosko objeli in še poljubili za povrh, koronavirusu v brk.

Novica današnjega dne je, da dve zvezdici odslej krasita Hišo Franko, kjer blesti Ana Roš, po ena pa Gostilno Pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem na čelu, restavracijo Dam Uroša Fakuča, Hišo Denk Gregorja Vračka, Vilo Podvin, kjer ustvarja Uroš Štefelin in Atelje, kjer so krožniki plod domišljije Jorga Zupana. Slednji je najmlajši v skupini, pa tudi ostali sodijo v kategorijo mlajših kuharskih mojstrov, ki jih bolj kot rutina brezhibne izvedbe navdihuje žar novih izzivov. Michelinovi “inšpektorji” so bili med obiski Slovenije navdušeni nad kakovostjo surovin, pa tudi nad trajnostjo naravnanostjo celotne dežele, ki se seveda zrcali tudi v snovanjih kuharskih mojstrov. Najverjetneje je bil to dodatni razlog, da nas niso obravnavali kot novince, ki jim daš roko v znak dobrodošlice, ampak so nas po francosko objeli in še poljubili za povrh, koronavirusu v brk.

Sicer pa na covid-19 ni mogoče kar tako pozabiti. Najprej zato, ker je bila zaradi njega predstavitev prestavljena za kar nekaj časa, drugič zato, ker je bila prva v svetu po ublažitvi prepovedi o druženju in postopnem odpiranju restavracij. In tretjič zato, ker je prišla ob ravno pravem času, ko se meje ponovno odpirajo in ko so gostje željni novih doživetij, med katerimi prav kulinarične spodbudijo marsikaterega popotnika, da se odpravi na pot.

Naj te torej vodi srečna zvezda, gurman, ko prihajaš k nam!


Preberite še


Najbolj brano