Vroče za naslov, a tudi za obstanek

Nogomet je ujel ritem. Tudi slovenski. Medtem ko je konkurenca v igrah z žogo zaradi novega koronavirusa spomladi večinoma hitro prekinila dejavnost za letošnjo sezono, so pri NZS - skladno s smernicami Uefe - čakali na primeren trenutek in ga tudi dočakali.

Na poti do obstanka v prvi SNL čaka nogometaše Tabora (v rdečih 
dresih) še veliko dela. Foto: Aleš Cipot/fotolens.si
Na poti do obstanka v prvi SNL čaka nogometaše Tabora (v rdečih dresih) še veliko dela. Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Nogomet je v zgolj dobrem tednu dni že požel veliko zanimanja, še več ga bo do konca prvenstvene sezone, ki bo s preostalimi devetimi krogi (in pokalnim finalom) trajala do 22. julija.

Neizbežno je, da nogomet med slovenskimi športi ta čas edini res galopira. Nekaj zaradi trimesečnega čakanja, precej več pa zaradi napetega in negotovega prvenstva, kjer se zapleta tako v boju za naslov kot za obstanek. 27. krog je epilog dobil šele dan po zadnji, nedeljski tekmi. Brez dela sta namreč včeraj ostala trenerja vodilne Olimpije Safet Hadžić in predzadnjih Domžal Andrej Razdrh. Olimpija je v soboto doma izgubila s Celjem, neposrednim konkurentom za naslov, Domžale pa so remizirale v Kranju pri konkurentu za želeni obstanek v prvi SNL. Hadžić, ki je bil pri Olimpiji že večkrat dežurni gasilec, je odšel tudi zaradi prepolovljene prednosti pred Mariborom. V Ljudskem vrtu so za zdaj z Oliverjem Bogatinovim in Sergejem Jakirovićem našli prepotrebni mir, ki sta ga izgubila in potem neuspešno iskala njuna dolgoletna predhodnika Zlatko Zahović in Darko Milanić. Čez slaba dva tedna bo v Stožicah veliki derbi, ki tokrat res utegne določiti nadaljnjo usodo obeh slovenskih nogometnih velikanov. Na svoje minute potrpežljivo čakajo tudi že devet tekem zapored neporaženi Celjani, ki s trenerjem Dušanom Kosičem in obetavno zasedbo iz ozadja sestavljajo svoj mozaik. Ta bo na novem preizkusu že jutri, ko Celje gostuje v Murski Soboti.

Djuranović v Domžalah

Medtem ko so pri Olimpiji ob odstavitvi Safeta Hadžića s položaja trenerje prve ekipe zapisali, da bo njegov naslednik znan v najkrajšem možnem času, so bili v Domžalah bolje pripravljeni na zamenjavo za Andreja Razdrha, sicer tvorca lanske uvrstitve Tabora v prvo SNL. Nalogo obstanka v ligi so v Domžalah zaupali Dejanu Djuranoviću. 52-letni Bistričan je v klubu od leta 2003 in je kot začasni trener Domžale že vodil, sedel pa je tudi na klopi Radomelj in Doba. Sicer je v karieri primorskim privržencem nogometa bolj znan kot nogometaš. Za Izolo je med letoma 1989 in 1992 na 77 tekmah dosegel tudi 16 zadetkov, v sezoni 1997/98 pa je igral tudi za Gorico in na 11 tekmah dosegel en gol. V karieri je igral še za Olimpijo, Maribor, Domžale in Laktaše (BiH).

V soboto so do tja rekordno dolgo potovali Sežanci. Čeprav se je zaradi zastoja, ki je na avtocesti ujel tudi avtobus edinega primorskega nogometnega prvoligaša, tekma začela kar uro in pol kasneje, je vendarle šlo za lepotico kroga. V vseh pogledih. Za tekmo brez gledalcev so v Prekmurju prodali več kot 10.000 vstopnic z zgolj zbirateljsko vrednostjo, toda v Fazaneriji niso manjkali niti najbolj goreči Murini navijači. Čeprav bo približno 400 gledalcev odslej lahko tudi uradno tekme slovenske lige spremljalo v živo, so najbolj zagrizeni Black Gringosi že sobotno tekmo hrupno spremljali izza ograje stadiona, od koder so uprizorili tudi ognjemet in redko videno baklado. Kraševci so po pol ure igre zaostajali za dva gola, na koncu pa jim je le kanček sreče zmanjkal do velike točke.

Toda kanček sreče tu, nekaj smole tam in pred prekinitvijo šestouvrščeni Sežanci so hitro postali zelo resni kandidati za ponovitev kvalifikacijskega obračuna z Novogoričani izpred leta dni za uvrstitev oziroma obstanek v prvi SNL. Do razpleta sezone mora Tabor v goste Aluminiju, Celju, Domžalam, Triglavu in Olimpiji, doma pa pričakuje Bravo, Maribor, Rudar in Muro. Od konkurentov imata do konca sezone po štiri tekme doma tudi Bravo in Domžale, Triglav ima eno več. Med četverico ogroženih bodo v medsebojnih obračunih do konca sezone Domžale gostile Tabor, Bravo in Triglav, Triglav bo gostil Sežance in Bravo, Tabor bo gostil le Bravo. Druga ljubljanska ekipa doma ne bo gostila nobenega od treh tekmecev, a je od devetega mesta trenutno tudi najbolj oddaljena - kar sedem točk.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Šef ima vedno prav. Ali res?

Da morajo imeti (nogometni) trenerji kovček vedno pri roki, je oguljena fraza, ki se je zavedajo tudi trenerji sami. Menjave so sestavni del posla, pa čeprav slabega. Koronavirus v tem smislu ni spremenil ničesar. Vsaj na slovenski sceni ne. Včeraj je po vsega dveh prvenstvenih tekmah od nadaljevanja sezone spodneslo stolček kar dvema trenerjema. Menjavi nista bili nepričakovani, pa čeprav se ob vsaki tovrstni potezi poraja vprašanje, ali je bila smotrna ali (pre)pozna. Da je čas pravi razsodnik,...

Preberi več

Najbolj brano