Zaslužili bi si več, a so morali čestitati gostom

Končni rezultat sobotnega obračuna 26. kroga prve SNL še zdaleč ne razkriva dejanskega razmerja moči na zelenici sežanskega stadiona. Domači Tabor si je po igri in priložnostih proti ljubljanski Olimpiji v prvem obračunu po skoraj trimesečni korona-prekinitvi zaslužil bistveno več od visokega poraza z 0:3 (0:1).

Pred enajstmetrovko za Olimpijo bi jo lahko dobili tudi Sežanci za 
prekršek Daniela Kamyja nad rojakom  Rodriguem Bongonguijem. Foto: Matej Glavina
Pred enajstmetrovko za Olimpijo bi jo lahko dobili tudi Sežanci za prekršek Daniela Kamyja nad rojakom Rodriguem Bongonguijem. Foto: Matej Glavina

SEŽANA > “Rezultat je odličen, a igra je bila grozna,” je nekaj minut po koncu tekme zbranim novinarjem priznal predsednik Olimpije Milan Mandarić in s prstom pokazal proti nebu: “Nekdo tam zgoraj nam je zelo pomagal.”

V domačem taboru so se po tekmi zaman spraševali, kaj bi bilo, če bi Stefan Stevanović v prvih 20 minutah realiziral dve imenitni priložnosti, ali če bi slab glavni sodnik Bojan Mertik v 23. minuti ob dvoboju kamerunskih rojakov, rojenih v Youndeuju, Rodrigueaja Bongonguija in Daniela Kamyja, piskal najstrožjo kazen v prid Sežancev. Ti so z zgoščeno sredino in natančnimi globinskimi žogami proti Stevanoviću in Bongonguiju delovali bistveno bolje kot v pripravah in Ljubljančane s povsem nevidnim napadalnim dvojcem Ante Vukušić - Roman Bezjak v prvem polčasu zgolj nekajkrat spustili v bližino svojih vrat. A je bilo za vodilno ekipo prvenstva tudi to dovolj, saj je v 29. minuti razpoloženega driblerja Stefana Savića nespretni Denis Kouao v kazenskem prostoru narahlo zadel po nogi in Luka Menalo je zmaje z realizirano enajstmetrovko popeljal do vodstva. Mertik je zaradi protesta kaznoval Marka Ristića, ki je le malo zatem naredil prekršek za drugi rumeni karton, toda sodnik ga je pokazal - Eriku Salkiću in Tabor je ostal v popolni postavi. “Ob padcu Bongonguija je bil sodnik tiho, na drugi strani je pokazal na enajstmetrovko. Menim, da bi moral pokazati na belo piko tudi za nas,” je sporni odločitvi v prve pol ure igre ocenil trener Mauro Camoranesi.

Kaj je v beležko zapisal inšpektor Hauptman?

Na glavni tribuni sežanskega stadiona je bilo moč opaziti tudi legendarnega košarkarja ljubljanske Olimpije Dušana Hauptmana. “Dule trica” na Kras ni prišel kot navijač zeleno-belih, temveč je kot inšpektor na inšpektoratu za šolstvo in šport budno spremljal, kako natančno so organizatorji tekme spoštovali 15-stranski protokol za izvedbo prvoligaških tekem. Tribuna za golom je pričakovano samevala, na glavni tribuni pa je bilo ob predstavnikih obeh klubov lepo število novinarjev. Ti so imeli na voljo velike količine razkužila za roke, merjenja telesne temperature pa niso bili deležni.

V uvodnih minutah drugega polčasa je bil ponovno v ospredju Stevanović, ki je tudi v tretjem dvoboju iz oči v oči moral priznati premoč Nejcu Vidmarju. Takrat je že bilo jasno, da za češnjice ne bo “kruha”. To je v 65. minuti potrdil mladi kozinski biser Enrik Ostrc, ki je ob prvenstvenem debiju v zeleno-belem dresu z evrogolom z razdalje več kot 25 metrov matiral Davida Šugića. V končnici si je eno redkih napak privoščil poveljnik domače obrambe Antonio Azinović, kar je Menalo izkoristil za končnih 0:3. Da je sreča Taboru popolnoma obrnila hrbet, je bilo jasno ob strelih rezervistov Karolisa Laukžemisa in Dina Stančića, ki sta dvakrat stresla okvir ljubljanskih vrat. “Olimpija je sprožila tri strele in trikrat zadela. Rezultat nikakor ni realen. Zaslužili smo si več. Na koncu pa moram gostom čestitati za zmago,” je pojasnil Camoranesi. Trener zmajev Safet Hadžić je pošteno priznal, da njegova ekipa ob drugi zmagi v Sežani v sezoni ni blestela: “Bistveno je, da smo zmagali. Tekma je bila težka z veliko prekinitvami.”

Tudi 30 zelenih zmajev

Napovedi, da se bo kljub zaklenjenim nogometnim tribunam v Sežano odpravila skupina organiziranih ljubljanskih navijačev, so bile točne. Že dopoldne je bilo okoli stadiona opaziti večje število policistov, popoldne pa je približno 30 članov skupine Green Dragons tudi res prišlo na kraj prizorišča tekme. Zbrali so se v enem od lokalov, nato pa odšli do zakrite tribune (izza betonske ograje) ob TV-stolpu. Tik pred začetkom tekme so ob skandiranju prižgali nekaj dimnih bakel, zatem so zakurili še nekaj bakel. Tudi nekaj sežanskih privržencev je skušalo tekmo videti v živo in so splezali na ograjo ob železniški progi za golom.

CB Tabor Sežana - Olimpija 0:3 (0:1)

Stadion Rajka Štolfa, brez gledalcev sodnik Mertik (Odranci) 5. Strelca - 0:1 Menalo (29 z 11m), 0:2 Ostrc (65), 0:3 Menalo (86). Cherrybox Tabor Sežana: Šugić 5, Ristić 5, Azinović 5,5, Serge 6, Krivičić 5,5 (od 79. Mihaljević 5,5), Zebić 5,5, Salkić 5,5 (od 71. Laukžemis 6), Kouao 5, Stevanović 6, Bongongui 5,5 (od 79. Stančič 6), M. Babić 5,5 (od 75. Sever 5,5). Trener: Mauro Camoranesi.

Olimpija: Vidmar 6,5, Boakye 6, Jurčević 6,5 (od 89. Andrejašič-), Samardžić 6, Kamy 6, Tomić 6,5, Ostrc 7 (od 77. Elšnik-), Savić 7,5, Bezjak 5,5 (od 60. Kapun 6), Menalo 7,5, Vukušić 5,5. Trener: Safet Hadžić. Rumeni kartoni: Kouao, Ristić, Salkić, Bongongui; Jurčević.

Kdo je Enrik Osterc?

Že nekaj dni pred sobotnim dvobojem so se pojavile govorice, da bi lahko trener Olimpije Safet Hadžić v prvo postavo uvrstil golobradega kozinskega defenzivnega vezista Enrika Ostrca.

Športni direktor zmajev Mladen Rudonja je pred tekmo s Taborom potrdil, da gre za nekdanjega člana mladinske šole Kopra, ki je prve nogometne korake naredil v domačem hrpeljsko-kozinskem Jadranu, kadetska leta preživel v Kopru, leta 2018 pa je podpisal pogodbo z Olimpijo. Talentirani 17-letnik, ki bo prag polnoletnosti prestopil 21. junija, se lahko pohvali tudi s številnimi uspehi v dresu hrpeljskega rokometnega kluba, s katerim je osvajal prva mesta na državnih prvenstvih v kategoriji mlajših in starejših dečkov ter bil kot najboljši igralec celo poklican na reprezentančne priprave. Sežana za novega primorskega bisera očitno pomeni pomembno prelomnico v njegovi nogometni karieri, saj je na stadionu dobrih 20 kilometrov stran od domače Kozine lanskega avgusta debitiral v reprezentančnem dresu na prijateljski tekmi z Italijo, v soboto pa ob prvoligaški premieri z natančnim strelom z levico pometel pajčevino iz vrat Davida Šugića. “Trener mi je naročil, naj poskusim s streli od daleč. Pri zadetku sem imel malce sreče. Pred tekmo sem imel tremo, vendar so me trener in soigralci spodbujali, kar mi je bilo v veliko pomoč. V glavi sem se dobro pripravil na to, da bom začel tekmo. Člansko konkurenco sem okusil že lani na treningih. Igra se hitreje, dvoboji so bolj čvrsti. Upam, da bom v nadaljevanju prvenstva pokazal še boljšo igro,” je pojasnil mladi up slovenskega nogometa, ki ga je po koncu srečanja čakala še doping kontrola, ki jo je opravil v dobri uri. Po očetovi strani korenine vleče iz Prekmurja, nekdanji reprezentančni napadalec Milan Osterc pa je očetov bratranec. “Tudi oče je bil nogometaš. Rokomet sem igral kar devet let, a sem se moral po koncu osnovne šole odločiti za en šport. Od vedno sem vedel, da bo to nogomet,” je dodal Ostrc.


Najbolj brano