Prekolesariti viharje ni dovolj

V teh dneh se marsikdo sprašuje, kaj imamo posamezniki, povezani v pojem družba, skupnega. Za kaj smo se vsi pripravljeni zavzeti? Skorajda ni človeka, ki ne bi prisegal na pravično družbo. A kaj, ko si pravičnost zna vsak predstavljati po svoje ... in spet smo tam. Na začetku.

Z iskanjem skupnih imenovalcev se ukvarjajo tako protestniki na kolesih kot tisti, ki ne pedalirajo, a so vseeno prepričani, da nas oblast, ki še naprej stavi na delitve, ne more popeljati v skupno prihodnost. Zgolj biti proti sedanji vladi pa seveda ni dovolj.

Previhariti viharje po Mateju Boru ali jih preprosto “prepedalirati” je lahko le začetek, ki nato zahteva korenite spremembe.

Ta teden sta sovpadla nepovezana, a pomembna dogodka. V sredo je odstopil celoten stalni odbor za podnebno politiko, ki svetuje predsedniku države in ga je ta ustanovil novembra lani. Od Boruta Pahorja so člani pričakovali, da se bo vsaj ostro odzval, ko je državni zbor sprejemal tako imenovani tretji paket protikoronskih ukrepov, v katerem - da bi blažili posledice epidemije - izključujejo večino nevladnih okoljskih organizacij pri odločanju o izdaji dovoljenj za okolje tveganih gradenj. Ali ni narava tista, o kateri vsi soglašamo, da jo je treba za vsako ceno zaščititi, saj je od nje odvisno vse - naše zdravje in tudi tako opevani razvoj? Se v karanteni res nismo ničesar naučili?

V četrtek so tudi prvič predstavili analizo kulturnega in ustvarjalnega sektorja pri nas, v katerem je zaposlenih sedem odstotkov celotne delovne sile oziroma skoraj 52.000 posameznikov, pomnožitveni oziroma multiplikativni učinek kulture pa dokazuje, da kultura ne krepi zgolj duha, ampak poskrbi tudi za številna, marsikdaj nevidna delovna mesta. Druga raziskava pa je pokazala, da so prav mnogi zaposleni v kulturnem in kreativnem sektorju utrpeli največ škode. In se brez premišljene pomoči ne bodo pobrali, saj že časi pred pandemijo niso bili rožnati.

Mnogi kot najnižji skupni imenovalec vrednot, za katere se je treba boriti, prepoznavajo naravo in kulturo. A ko bo napočil čas za sestopanje s koles, besede ne bodo več dovolj. Niti preprosta zamenjava vlade. Previhariti viharje po Mateju Boru ali jih preprosto “prepedalirati” je lahko le začetek, ki nato zahteva korenite spremembe. Ki bi se morale začeti pred leti, in ne jutri. Ali ob novih volitvah. In spet smo tam. Na začetku.

A vredno je začeti znova. Vselej.


Preberite še


Najbolj brano