V galerije že vabijo raznoliki ustvarjalni svetovi

Po uradno razglašenem koncu epidemije se ta teden razstave raznolikih ustvarjalnih svetov odpirajo druga za drugo, a tudi sočasno na domala vseh koncih Primorske. Po torkovem odprtju del Vasje Kavčiča v Tolminu in sinočnjih odprtjih v Kopru danes vabijo še v Novo Gorico, Ajdovščino in tudi v Piran, kjer se bodo z razstavo ob deseti obletnici smrti poklonili Eriku Lovku.

Vasja Kavčič s svojimi risbami Resnica - The Truth naš čas prevprašuje v Galeriji SDK v Tolminu.
Vasja Kavčič s svojimi risbami Resnica - The Truth naš čas prevprašuje v Galeriji SDK v Tolminu.  

PRIMORSKA > Resnica - The Truth je naslov angažirane razstave risb goriškega ustvarjalca Vasje Kavčiča, ki so jo že v torek pod okriljem Zveze Mink Tolmin odprli v tamkajšnji galeriji SDK. “Pazite, kako delate z našo kokošjo, našo državo! Ker nosimo jo mi, njeni otroci, mislite na otroke. Radi bi živeli v državi resnice, kajti le tako bomo lahko ustvarjali, delali, živeli. Zavrelo je brezobzirno. Mi pa bi radi iskren pogled, pogled v oči, gnezdo, v katerem bomo domovali. Iluzija,” je nekakšen avtorski krik, kot ga v spremnem besedilu ubeseduje kustusinja Klavdija Figelj, ki umetnika redno strokovno spremlja.

Že včeraj so v Kopru odprli dve razstavi: v Pretorski palači vabi postavitev HarlekinKaterine Burlina, v Botegin pa Avtohtone, naivne, punk-pop slike likovnega ustvarjalca, kiparja, romanopisca in nenazadnje glasbenika Béle Máriása.

Dnevnik s čopičem

V novogoriški Mestni galeriji bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Uršule BerlotTelesni razlom / Bodyfraction, s katero zaključujejo razstavno sezono. Kot so zapisali, ustvarjalka že od začetkov “združuje zanimanje za likovno in ontološko prosojnost z raziskovanjem meja med organskim in anorganskim, vidnim in zakritim. Že več kot pol desetletja tematizira človeško telo, njegov skriti del, ki so ga vizualizirale sodobne tehnologije.” To nadaljuje tudi v novi postavitvi. Zanjo umetnostni zgodovinar dr. Tomislav Vignjević, ki bo drevi ob 19. uri predstavil Berlotovo, pravi, da je “jasen in izjemno poetičen komentar motiva minljivosti v času, ene izmed tem, s katerimi se ukvarja že dalj časa”.

Prav tako ob 19. uri bodo v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini odprli razstavo svojevrstnih dnevniški likovnih odtisov slikarja Žarka Vrezca, izbor iz cikla Dnevnik, slikarskih del manjših formatov, akrila na papirju. Ti avtorski “nagovori v prepletu linij, barv, nanosov, prostora in svetlob”, kakor jih je opisala kustosinja Nelida Nemec, nastajajo zadnjih deset let vsakodnevno.

Dela Erika Lovka (1953-2009) bodo na ogled v Piranu in Izoli.

Mož, sonce ... in tango

Na pobudo umetnikove hčerke Maje Lovko so združili moči Obalne galerije Piran in Društvo likovnih umetnikov Insula ter ob desetletnici smrti primorskega umetnika Erika Lovka (1953-2009) po hčerkini zasnovi pripravili dvodelno pregledno razstavo. Prvi del, poimenovan Človek in sonce, bodo odprli drevi ob 20. uri v Mestni galeriji Piran, kjer bodo razstavljeni slike, kipi, grafike, risbe in kolaži. V torek, prav tako ob 20. uri, pa bodo v izolski Insuli odprli še izbor slik in risb, naslovljen Tango. Lovko, rojen v Postojni, “sodi med pomembne osebnosti našega prostora in hkrati med tiste primorske umetnike, ki najbolje predstavljajo tudi mediteranski pol slovenske umetnosti. Z bogatim opusom je pomenljivo zaznamoval tokove sodobne umetnosti tako v domačem kot v mednarodnem prostoru,” izpostavljajo v vabilu.

In še nasvet: ker naj bi vsa odprtja potekala v skladu s priporočili NIJZ, si velja prebrati njihovo zadnjo različico.


Najbolj brano