Pozdrav življenju, a v senci maske

Današnji dan je bil - po natanko 81 dneh od razglasitve epidemije do preklica - spet vesel, sproščen. Že med vikendom smo si oddahnili, da imamo spet stari način življenja z druženjem, pikniki, posedanjem ob kavi. Večina skuša pozabiti mračni čas karantene. Zato so mnogi nejevoljni ob opozorilih zdravnikov in predstavnikov vlade, da se še vedno nismo in se še dolgo ne bomo povrnili v povsem stare tirnice. Rezko zvenijo ta opozorila, čeprav skušajo dobronamerno svetovati, naj si vendar še naprej dosledno razkužujemo roke, naj imamo vedno s seboj masko in si jo moramo nadeti v trgovini, restavraciji, pri frizerju - vedno, ko je razdalja z drugimi krajša od poldrugega metra. Obvezna je tudi za vse s kroničnimi boleznimi, slabšo odpornostjo, starejše ... Hkrati svetujejo opustitev rokovanja in objemanja v pozdrav. Kar večina dojema za pretiravanje in neumnost.

Za zdravje prebivalstva zadolženi pa vztrajajo, da s koncem epidemije ta nevarni virus ni izginil. Občutili smo njegovo moč. Zaustavil je svet in z njim Slovenijo. Ponekod se že vrača v drugem, celo tretjem valu. Lahko se vrne tudi k nam. Morda julija, morda oktobra. Seveda bo Slovenija nanj bolje pripravljena. Kako dobro, pa je odvisno tudi od vedênja vsakega posameznika, ki mora že zdaj skrbeti, da ne bi postal njegova žrtev. Za kar potrebuje le kanček previdnosti, masko, temeljno higieno rok, kašlja in izogibanje bolnim.

Virus se lahko vrne. Seveda bo Slovenija nanj bolje pripravljena. Kako dobro, je odvisno tudi od vedênja vsakega posameznika.

A Slovenci smo že po dobri stari navadi nejeverni in samosvoji. Zdaj tudi vsi čez glavo siti omejitev in prepovedi. Večina niti ne verjame, da smo sploh imeli epidemijo. Morda zato ne, ker niso v vsaki ulici tulili rešilci ter odvažali mrtvih in ker ljudje niso množično umirali. Človek namreč tistemu, česar sam ne vidi, najraje ne verjame.

Vsekakor pa si je danes večina oddahnila. Vsaj tisti, ki spet hodijo na delo, v šolo, vrtec in živijo znova dokaj običajno. Ostre prepovedi v karanteni, ki smo jo doživljali prvič, so tako hudo posegle v osebno svobodo, da bi bile posledice takšnega življenja, če bi še kar trajalo, za zdravje večine in družbe zelo škodljive, vsa druga škoda pa še veliko hujša. Prav zato bi morali zdaj vsi skušati ohraniti nazaj pridobljeno svobodo in upoštevati nasvete strokovnjakov. Upajmo, da bodo ti v prihodnje res modri. Ali vsaj ne preneumni.


Preberite še


Najbolj brano