Maske ostajajo obvezne. Na obrazu ali v žepu?

Epidemije covida-19 je uradno konec, ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa pa še ne. Nevarnost, da bi se okužba spet začela širiti med ljudmi, ostaja, zato je nošenje zaščitne maske v zaprtih prostorih še vedno obvezno. O tem, kdaj in kje je treba nositi masko, pa se pojavlja kar nekaj nejasnosti in različnih interpretacij.

V avtobusih in vlakih je maska obvezna tudi po uradnem koncu 
epidemije. Foto: STA
V avtobusih in vlakih je maska obvezna tudi po uradnem koncu epidemije. Foto: STA

LJUBLJANA > V veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi, med drugim tudi obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vsak mora imeti pri sebi masko

Maske je treba nositi v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1,5 metra in v javnih prevoznih sredstvih. Nositi jih morajo osebe z respiratornimi obolenji, obiskovalci zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno-varstvenih zavodov za osebe s posebnimi potrebami. Prav tako jih morajo nositi zaposleni v zdravstvenih ustanovah, domovih za starostnike in zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

Ukrepe bi spet zaostrili, če bi se število okuženih povečalo na deset do 15 na dan, je dejal Gantar.

Zapleta se pri razumevanju prvega od teh vladnih navodil. Ali je nošenje maske na primer v lokalih in trgovinah, kjer ni posebne gneče, še vedno obvezno, je včeraj javnosti pojasnjeval minister za zdravje Tomaž Gantar. Če ni gneče, je tam možno biti tudi brez maske, je dejal. Spoštovanja varne razdalje nihče ne bo meril z metrom, zato je po njegovem potrebna zdrava presoja o tem, kdaj sneti masko. “Zavedati se moramo, da je nekdo, ki nam je preblizu, potencialno nevaren, enako kot smo mi lahko potencialno nevarni zanj,” pravi Gantar.

Vladni govorec Jelko Kacin je dodal, da lahko pri gospodarski dejavnosti lastnik oziroma upravitelj ob preveliki gneči od strank zahteva, da si nadenejo maske: “Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko.”

Negovalne bolnišnice še pred drugim valom

Slovenija se sicer po uradnem koncu epidemije pripravlja na morebitni drugi val. Te pripravljalne naloge je prevzelo ministrstvo za zdravje. Še naprej bo potekalo testiranje vseh, ki bodo imeli znake respiratorne okužbe, hkrati pa se bo zdravstveni sistem pripravljal na morebitno povečanje števila okuženih. “Predvsem pa potrebujemo to vmesno obdobje za pripravo načrtov za morebitno ponovitev epidemije in za pripravo najbolj ranljivih sistemov, kot so zdravstveni sistem in domovi za starejše občane,” je dejal Gantar.

V sodelovanju z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bodo skušali izboljšati razmere v domovih za starejše, tudi s kadrovskimi izboljšavami, je napovedal minister za zdravje. “Storil bom vse, da bi do morebitnega drugega vala uspeli zagotoviti vsaj kakšno negovalno bolnišnico,” je dejal.

Šlo bi za domove oziroma institucije, kjer bi bil delež zdravstvene nege višji, standard obravnave pa drugačen, je idejo o negovalnih bolnišnicah pojasnil Gantar. Negovalne bolnišnice bi bile po njegovih besedah nekakšne negovalne enote z večjem številom zdravstvenih delavcev in podpornih služb. V državi obstaja nekaj lokacij, ki bi jih lahko uporabili za takšne ustanove, težava pa je - tako minister - zagotovitev zadostnega števila zdravstvenega osebja in financiranje teh ustanov.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Pozdrav življenju, a v senci maske

Današnji dan je bil - po natanko 81 dneh od razglasitve epidemije do preklica - spet vesel, sproščen. Že med vikendom smo si oddahnili, da imamo spet stari način življenja z druženjem, pikniki, posedanjem ob kavi. Večina skuša pozabiti mračni čas karantene. Zato so mnogi nejevoljni ob opozorilih zdravnikov in predstavnikov vlade, da se še vedno nismo in se še dolgo ne bomo povrnili v povsem stare tirnice. Rezko zvenijo ta opozorila, čeprav skušajo dobronamerno svetovati, naj si vendar ...

Preberi več

Najbolj brano