O izjemah in pravilih

Podjetniki, ki so se zbrali v pobudi Rešimo Goriško, so si med seboj zelo različni. Delajo v različnih branžah: turizmu, gostinstvu, gradbeništvu, trgovini, industriji, storitvenih dejavnostih. Nekatere so epidemiološki ukrepi povsem zatrli. Igralnice in igralni saloni, na primer, so po dveh mesecih in pol brez niti evra prihodka že na meji vzdržnega. Drugi, denimo gradbeniki, vedo, da težave šele prihajajo, saj so doslej živeli od poslov, ki so bili dogovorjeni pred krizo. Vinarje skrbijo polne cisterne pred bližajočo se trgatvijo, lastniki namestitev se na vso moč trudijo, da bi se hitro obrnili k domačim gostom, podjetja, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, ne morejo dohajati naročil in povpraševanja. Njihova edina težava v preteklih mesecih je bila, da zaposleni niso mogli biti dolgo v službi, ker so ob zaprtih šolah in vrtcih morali skrbeti za otroke.

Tudi slovenske pokrajine so zelo različne med seboj. Nekatere so odvisne od trgov v sosednjih državah, druge slonijo na nekaj industrijskih gigantih, spet tretje se močno zanašajo na mednarodni turizem. Goriški podjetniki razumejo, da so kljub medsebojni različnosti tudi medsebojno odvisni. In povsem enako velja za slovenske pokrajine. Morda v tem trenutku nimajo vse enako intenzivnih težav, a kot je lepo povedal lastnik mesnic na Goriškem: če tu pade prodaja, bodo v stiski tudi pridelovalci v Prekmurju in predelovalna industrija na Štajerskem.

Goriški podjetniki razumejo, da so kljub različnosti tudi medsebojno odvisni. In povsem enako velja za slovenske pokrajine.

To širino pogleda, za katero se zdi, da jo, vsaj zaenkrat, goriški gospodarstveniki zmorejo, je treba nekako prenesti v središča odločanja v Ljubljano. Država mora vsaki od pokrajin dati tisto, kar ta potrebuje, da bo lahko še naprej odigravala svojo ekonomsko in razvojno vlogo. In če Goriška v tem trenutku potrebuje podaljšanje protikoronskih ukrepov in specifične oblike podpore, da bo lahko v letu 2021 generirala prodajo na italijanski trg, ustvarjala trošarine od bencina in tobačnih izdelkov ter milijone koncesijskega davka, to ni delanje nepoštene izjeme, ampak zdrava pamet. Seveda Goriška ni edina pokrajina s svojimi posebnostmi. Predlog, da nov sveženj ukrepov državi omogoči različne rešitve za regije, je zato na mestu. Upati je, da ga bodo upoštevali. Pa tudi, da ne bodo pozabili, od kod je prišel ...


Preberite še


Najbolj brano