Z oglaševalsko kampanjo vabijo v Portorož in Piran

Turistično združenje Portorož bo s celovito oglaševalsko kampanjo vse do konca avgusta vabilo prebivalce Slovenije k oddihu v Portorožu in Piranu. Upajo, da bodo kmalu lahko začeli nagovarjati tudi tuje turiste.

Damače turiste nameravajo pripeljati v Portorož in Piran tudi s 
pomočjo rdečega fička. Foto: Katja Jemec
Damače turiste nameravajo pripeljati v Portorož in Piran tudi s pomočjo rdečega fička. Foto: Katja Jemec

PORTOROŽ > Kampanja z naslovom Nazaj v Portorož in Piran temelji predvsem na televizijskih oglasih, ki se od včeraj že pojavljajo na vseh pomembnejših slovenskih tv-postajah.

Na današnji novinarski konferenci so projekt predstavili župan Občine Piran Đenio Zadković, direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel in Urša Mivšek Sitar, direktorica direktorica agencije April 8, ki je pomagala pri kreativni zasnovi kampanje.

Zdravniki na oddih v hotel Kempinski

Približno 450 zdravnikov in zdravstvenega osebja iz več slovenskih bolnišnic in klinik, ki so v času epidemije skrbeli za obolele za covidom-19, si bo lahko oddahnilo na slovenski obali. Miodrag Kostić, predsednik MK Group, jim v zahvalo za strokovno delo in požrtvovalnost podarja brezplačni tridnevni oddih v svojem hotelu Kempinski Palace v Portorožu. Priložnost bodo lahko izkoristili med 15. junijem in 15. avgustom. Vodstva bolnišnic se veselijo darila, ne nazadnje je zdravstveno osebje v bolnišnici preživelo več tednov in tvegalo tudi lastno zdravje za pomoč drugim.

“Turistično gospodarstvo zdaj potrebuje pomoč. Dobra epidemiološka slika naše države in še posebej naše občine bo odlično sporočilo za vse goste, ki nas bodo želeli obiskati,” je kampanjo pozdravil Zadković, Novel pa je dodal: “Domače goste vabimo, naj dopustujejo pri nas kot nekoč, ampak še bolje. Povabili jih bomo, da porabijo turistične bone pri nas, hkrati bomo z upoštevanjem priporočil naredili vse, da se bodo tako gosti kot tudi domače prebivalstvo pri nas počutili varno.”

Na današnji novinarski konferenci so oglaševalsko kampanjo predstavili (z leve) župan Đenio Zadković, direktor TZ Portorož
Igor NovelUrša Mivšek Sitar. (Foto: Sonja Ribolica)

Gostje v nizkem štartu

Hotelirji nestrpno čakajo dan, ko bodo lahko odprli vrata za goste. “Kličejo nas, sprašujejo, kdaj bomo odprli. Naši gostje, pred vsem Avstrijci, so v niz kem štartu,” pravi Aleksander Pinter iz družbe Eurotas hoteli, ki upravlja tudi hotele v Piranu, Fiesi in Portorožu. V pričakovanju odločitev države se na opcijo odpiranja hotelov v sredini junija pripravljajo tudi v portoroških hotelih LifeClass.

Družba Istrabenz Turizem (hoteli LifeClass) ima v Portorožu šest hotelov. Ko bo mogoče, naj bi - tako trenutno načrtujejo - odprli dva hotela, a bodo odprtje prilagajali povpraševanju na trgu. “Z novicami o dodatnem sproščanju ukrepov in preklicu epidemije v Slovenji se je število poizvedovanj in konkretnih povpraševanj opazno povečalo. Našim gostom omogočamo brezplačno odpoved v roku 24 ur, a le-teh zaradi spremenjene situacije ni več veliko. Kljub pozitivnemu trendu rezervacij je zaradi znanih razmer na trgu pomembno manj rezervacij v primerjavi s preteklimi leti,” pravijo v hotelih Lifeclass.

To poletje bodo v njihovih hotelih glavnino predstavljali domači gostje. Z odpiranjem državnih meja pričakujejo povečan obseg nočitev tudi drugih gostov s trgov, ki so zanje ključni. “Avstrijci naj bi se prvi vrnili v novo 'normalnost' in so za nas po številu nočitev drugi največji trg. Naše največje tržišče pa je že od nekdaj Italija, vendar je pričakovati, da bo prav ta država zaradi epidemije koronavirusa najpočasneje okrevala. Veliko povpraševanja je zaznati tudi z nemškega in madžarskega trga,” še pravijo v tej hotelski družbi. Oglaševalsko kampanjo za domači trg (Nazaj v Portorož in Piran) ocenjujejo kot zelo dobro pripravljeno; glede na izvirnost ideje računajo, da bo uspešna.

Tudi Pinter si želi čimprejšnjega odprtja hotelov in mej, zlasti z Avstrijo; prav avstrijskim gostom je hotel Piran zelo ljub. Od tam imajo tudi največ klicev in povpraševanja. “Hotel Piran je po tej plati najbolj 'avstrijski'. A letos - tudi zaradi turističnih bonov - pričakujemo več domačih gostov. Sodeč po vprašanjih, ki nam jih zastavljajo, bi lahko sklepali, da so to gostje, ki praviloma ne hodijo v hotele,” pravi Pinter. Po ocenah bodo v njihovih hotelih zaradi epidemije v celotnem letošnjem letu imeli med 40 in 45 odstotki manj nočitev.

Igrajo na tipko nostalgije

Glavni akter kampanje je rdeči fičko. “Ta pri gledalcih vzbudi spomin na čase, ko so z družino in prijatelji preživljali poletja ob slovenski obali. Uvodni, črno-beli del oglasa prikazuje pakiranje tipične slovenske družine v fička, do vrha naloženega s prtljago, živžav v avtu, dolge ure vožnje do Črnega Kala in nestrpno pričakovanje trenutka, ko smo prvič uzrli morje,” je vsebino oglasa opisala Urša Mivšek Sitar. Zgodba se nato preseli v barvito sedanjost, v kateri so izpostavljena doživetja, ki jih ponuja portoroško-piranska destinacija; od pešpoti z razgledi, do lova na tartufe, pokušin vina in oljčnega olja na domačijah v zaledju ter velnesa sredi solin. Z uporabo besedila “Zdaj je čas” se približujejo tudi kampanji Slovenske turistične organizacije Moja Slovenija, v kateri destinacija Portorož in Piran aktivno sodeluje.

Poleg tv-oglasov kampanja vključuje tudi oglase na radiu, spletu in zunanjih površinah, podprli pa jo bodo tudi z vsebinami na pristajalnih straneh, na portalu www.portoroz.si in na družbenih omrežjih destinacije. Rdeči fičko pa bo obiskal tudi nekatere večje slovenske kraje, kjer bodo z nagradno igro mimoidoče vabili v Portorož in Piran.

Podvojiti želijo število lanskih nočitev domačih gostov

Slovenski gostje so lani v vsem letu ustvarili približno 30 ostotkov vseh prenočitev v občini Piran, v poletnih mesecih pa približno četrtino. Lani je tako na destinaciji v treh poletnih mesecih prenočilo 75.000 domačih gostov. Ocenjujejo, da bi lahko s pomočjo oglaševalske kampanje letos to številko podvojili.

Vrednost kampanje na domačem trgu znaša približno 100.000 evrov, del stroškov pa bodo pokrili iz razpisa STO.

V Portorož in Piran vabijo tudi znani obrazi

V okviru kampanje STO Moja Slovenija je Turistično združenje Portorož pozvalo različne ambasadorje destinacije, ki so s v videoposnetkih povabili prebivalce Slovenije na počitnice v Portorož in Piran. Do danes so pridobili deset videov, na poziv pa so se med ostalimi odzvali Slavko Ivančič, Iztok Gustinčič, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol ter različni lokalni ponudniki, turistični vodniki in drugi prepoznavni predstavniki destinacije. Videi bodo objavljeni na komunikacijskih kanalih Feel Slovenia, delili pa jih bodo tudi na profilu Portorož & Piran.

Kmalu tudi oglaševalski naskok na tujino

TZ Portorož namerava letos izvesti tudi digitalno kampanjo na tujih trgih, začenši z Avstrijo in Nemčijo, ki bo zajemala oglase v spletnih medijih. Za ta namen računajo na denar iz razpisa STO.


Najbolj brano