Konec tekmovanja v ligi Aba za to sezono

Po pričakovanjih včerajšnja skupščina lige Aba na daljavo ni bila zgolj formalnost, saj se je videokonferenca krepko zavlekla. Bistvo pa je, da je pričakovano sezone konec in da prvaka niso razglasili.

Prvič v zgodovini tekmovanja 
pokal za zmagovalce ne bo podeljen.
Prvič v zgodovini tekmovanja pokal za zmagovalce ne bo podeljen. 

KOPER > Klubi regionalne košarkarske lige Aba so najprej sprejeli sklep, da je sezone konec, kar je bilo pričakovano, saj so se že pred časom odločili, da boso sledili smernicam evrolige. Ta je v ponedeljek sklenila, da je sezone konec. V ligi Aba, kot je že običaj, o tem ni bilo enotnega mnenja. Za prekinitev je bilo devet klubov, med njimi vsi trije slovenski udeleženci lige Cedevita Olimpija, Koper Primorska in Krka, medtem ko je bila nenavadna srbsko-črnogorska koalcija proti oziroma za nadaljevanje tekmovanja. To so bili Partizan, ki je vodil pred prekinitvijo tekmovanja, Budućnost in Mornar. Eden od glavnih razlogov za konec sezone je tudi ta, da nadaljevanje razen prestiža ne bi prineslo tekmovalnega motiva, saj bodo po odločitvi ECA v evroligi igrale iste ekipe kot letos, v evropskem pokalu pa ima mesto zagotovljena osmerica najboljših. Precej klubov je tudi prekinilo pogodbe z igralci in se že pripravljajo na prihodnjo sezono.

Bistveno bolj razgibano je bilo nadaljevanje seje, ko so klubi sprejeli odločitev, da se sezona razveljavi in se prvaka lige ne določi, saj je razgibana debata trajala več kot dve uri. Za je glasovalo osem klubov, dva kluba pa sta bila zato, da se prvaka določi v skladu z lestvico ob prekinitvi tekmovanja, medtem ko sta po nekaterih virih Olimpija in Budućnost predstavili svoj predlog. Tudi ta sklep je bil povsem v sozvočju s sklepom podjetja ECA, ki upravlja evroligo in evropski pokal. Precej trd oreh je bila tudi začasna širitev lige na 14 klubov, vendar je bila na koncu večina - osem klubov - tudi za to rešitev. A zapletlo se je pri temu, koga naj bi poleg čačanskega Borca iz lige Aba 2 potegnili med elito. Borac (20 zmag) ni bilo sporen, saj je premočno vodil v tekmovanju in bi bil tudi v končnici prvi favorit za prvaka. Na drugem mestu ob prekinitvi je bil Split, ob njem pa z istim izkupičkom 13 zmag še skopski MZT. Na koncu je prevladala odločitev, da sledijo vrstnemu redu ob prekinitvi tekmovanja, kar pomeni, da je že drugo sezono zapored krajšo potegnil skopski klub. Lani ga je v finalu lige Aba 2 premagala Koper Primorska, v popravnem izpitu proti predzadnji ekipe lige Aba 1 Zadru pa so Makedonci tesno izgubili.

9 klubov lige Aba je bilo za prekinitev letošnjega tekmovanja

Najbolj brano