Ribiški muzej namesto Argoline

V Izoli napovedujejo boljše čase za eno od degradiranih območij ob morju. Potem ko so v prvem mandatu Igorja Kolenca neuspešno stavili na razvoj turizma na območju ob ladjedelnici, se v obdobju Danila Markočiča, kot kaže, osredotočajo na območje Argo v bližini izolske marine, ki pa z marino ni povezano.

Kar 23.703 kvadratnih metrov veliko zemljišče nekdanje tovarne - v njej so v drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja opustili proizvodnjo ribjih izdelkov in kasneje proizvajali le še jušne koncentrate oziroma zelenjavne konzerve ter pražili kavo - je Dutb zadnja leta neuspešno prodajal za 8,86 milijona evrov, občina pa bo zdaj kupila slabo sedmino zemljišča. Čeprav so celotno območje v odkup ponujali po skoraj 374 evrov za kvadratni meter, naj bi občina štiri parcele dobila za manj kot šest evrov za kvadratni meter. Kako to, da so prodajno ceno v Dutb tako velikodušno spustili, ne pojasnjujejo, češ da podrobnejših informacij o poslih v javnosti ne komentirajo, a takšnega znižanja bi bilo res škoda ne izkoristiti.

Ker imajo Izolani slabe izkušnje s snovanjem pozidave na tem območju, je bistveno vprašanje, kakšno gradnjo bo občina tam zdaj dopustila.

Ker pa imajo Izolani slabe izkušnje s snovanjem pozidave na tem območju, saj je še preveč živ spomin na snovanje elitne stanovanjske soseske Argolina (napovedovalo jo je gorenjsko podjetje MPM Engineering v času županovanja Brede Pečan), je bistveno vprašanje, kakšno gradnjo bo občina tam zdaj dopustila. Sama napoveduje dolgo obljubljeni muzej ribiške industrije, ki ga namerava umestiti prav ob zaščitenih ostankih nekdanje tovarne. V Izoli namreč menijo, da “lahko umeščanje muzeja v opuščeno industrijsko območje predstavlja sodoben način oživljanja nekdanjih industrijskih območij po zgledu Dunaja, Toronta in drugih mest”. Kakšen naj bi bil ta muzej, naj bi dorekli z natečajem, projektno nalogo za njegovo izpeljavo naj bi potrdil občinski svet.

In kaj naj bi zraslo na preostalem delu Argovega zemljišča? V občinski upravi pravijo, da si tam predstavljajo hotelske in druge turistične nastanitve ter gostinske in trgovske objekte. “Na tem območju je prepovedana gradnja novih stanovanj in počitniških apartmajev, za to območje je predviden tudi sprejem novega prostorskega akta,” odgovarjajo. Upamo, da bo res tako.


Preberite še


Najbolj brano