Gorjanski mejni prehod znova odprt

Z včerajšnjo večerno dopisno sejo je vlada sklenila, da z današnjim dnem odpira mejni prehod Gorjansko. Kraševci so na to novico čakali veliko časa, a zdaj se že poraja vprašanje, kdo in pod kakšnimi pogoji bo lahko mejo prestopal.

Glede pogojev prehajanja meje na mejnem prehodu Gorjansko 
ostaja odprtih še veliko vprašanj. Foto: Petra Mezinec
Glede pogojev prehajanja meje na mejnem prehodu Gorjansko ostaja odprtih še veliko vprašanj. Foto: Petra Mezinec

GORJANSKO > Gorjanski mejni prehod bodo lahko - prvič po zaprtju meje z Italijo zaradi ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid 19 - uporabljali le dnevni migranti in druge osebe na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi njunega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter obisk ožjih družinskih članov, pravijo na vladi.

Še včeraj (in med vikendom) so bile na gorjanskem mejnem prehodu fizične pregrade. Zdaj jih ni več. (Foto: Miloš Lozej)

Veliko vprašanj ostaja odprtih

Čeprav so si za odprtje mejnega prehoda na Komenskem prizadevali in ga tudi pričakovali, pa župan Občine Komen Erik Modic poudarja, da je odprtih ostaja še veliko vprašanj. Prestop meje bo namreč mogoč le z dovolilnicami. Ta trenutek pa še ne vedo, kdo jih bo izdajal. Ali bo za to pristojna občina bivanja ali občina, kjer stoji mejni prehod. “Poleg tega se poraja tudi vprašanje, kaj je nujni opravek. Za nekoga je to obisk svojca, ki ga ni vedel že nekaj mesecev, za drugega pa oskrba na smrt bolnega svojca,” je pojasnil župan. Na občini pričakujejo tudi kar nekaj težav, saj se pojmovanje, kdo je ožji družinski član v Italiji in Sloveniji razlikuje.

Na pojasnila Ministrstva za notranje zadeve še čakamo.


Najbolj brano