K(o)ronski dokazi za nadaljevanje

Pretekli konec tedna se je zavrtela žoga tudi na slovenskih nogometnih zelenicah, pa čeprav na prijateljskih tekmah. Zares bo šlo konec prihodnjega tedna, ko se bodo prvoligaši udarili za prvenstvene točke. Dolg tekmovalni premor zaradi novega koronavirusa vendarle ni bil tako enoličen in monoton, kot bi se zdelo na prvo žogo.

Zgodilo se je kar nekaj prelomnih zadev, ki bi lahko krojile podobo slovenskega nogometa v prihodnjih sezonah. Pa ne gre le za varčevalne ukrepe in scenarije preživetja, pač pa tudi za poteze, ki bodo imele konkreten vpliv na razmerja moči in nogometno dinamiko na igriščih. Največ oči v poletnem podaljšku sezone bo uprtih v (nogometno) os Koper-Ljubljana-Maribor s krakom, ki sega do Murske Sobote.

Dolg tekmovalni premor zaradi koronavirusa vendarle ni bil tako enoličen in monoton, kot bi se zdelo na prvo žogo.

Koper se vrača na prvoligaški zemljevid. Bomo videli, ali tudi “na velika vrata”. Precej bo odvisno tudi od glavnih krojačev nogometnega utripa v zadnjih sezonah pri nas. V Mariboru se je v korona obdobju glavna sprememba zgodila ob igrišču. V Ljudskem vrtu ne domujeta več Darko Milanič in predvsem Zlatko Zahović. Vroč kostanj sta v roke dobila Oliver Bogatinov in trenerski izbranec Hrvat Sergej Jakirović, ki se bosta morala najprej otresti dolge Zahovićeve sence.

Če bi upoštevali zgolj razmerja moči na lestvici, potem bi morali pri Olimpiji, ki ima pred nadaljevanjem prvenstva sedem točk naskoka pred branilci naslova, spokojno pričakovati preostalih enajst tekem. Temperaturo pa je že pred ogrevalnimi dvoboji pošteno dvignil nepredvidljivi Milan Mandarić. Napovedi umika s položaja predsednika kluba so v njegovem obdobju tako pogosto na dnevnem redu kot domnevne menjave trenerjev. Razlika je le ta, da se rošade na klopi običajno prej ali slej tudi uresničijo.

Glavno vprašanje je zdaj, ali se bo Safet Hadžić za krmilom Olimpije obdržal do konca sezone, ki se bo zavlekla v poletje, v katerem bodo kmalu prišle v ospredje evropske perspektive. Z njimi se skozi pokalno končnico spogledujejo tudi v Murski Soboti, kjer pa v preostanku sezone ne bodo mogli računati na podporo gledalcev, ki so bili pogosto 12. igralec Prekmurcev. Živahno obdobje, čeprav brez tekmovalne napetosti, je tudi pred Koprčani, ki se zavedajo, da bodo prav poleti postavili temelje za dolgo nogometno jesen.


Preberite še


Najbolj brano