Rajko Hrvat: “Izkušnje imam in nanje stavim”

Veslaška zveza Slovenije je lani na Bledu razglasila najboljše veslače Slovenije, na najvišjo stopničko je stopil Izolan Rajko Hrvat. Za 33-letnega veslača bi bilo leto 2020 posebno zato, ker bi morale že aprila potekati kvalifikacije za olimpijske igre med težkimi veslači, prav tako bi moral Bled gostiti svetovno prvenstvo. A epidemija koronavirusa je vse postavila na glavo.

Rajko Hrvat kljub slabim obetom za nadaljevanje sezone ne namerava prekinitvi vadbenih načrtov. Foto: Alja Tasi
Rajko Hrvat kljub slabim obetom za nadaljevanje sezone ne namerava prekinitvi vadbenih načrtov. Foto: Alja Tasi

IZOLA > Epidemija novega koronavirusa je ustavila tudi Izolana Rajka Hrvata. A ker je pred tem staknil poškodbo, je karanteno preživel z željo, da jo tudi pozdravi. To mu je uspelo, po sproščanju ukrepov pa se počasi vrača k treningom in pripravam na nadaljevanje sicer skoraj izgubljene sezone.

Kako ste preživeli čas v karanteni?

“Koronavirus je pustil veliko posledic po svetu. Kljub temu, da gre za obdobje v naših življenjih, ki si ga ne želimo, sem ta čas izkoristil, da sem pozdravil poškodbo. Štiri tedne nisem imel stika z vodo. Zagotovo ni bilo prijetno, a na svoji športni poti sem doživel že marsikaj hudega. Pomembno je, da v takih trenutkih ostaneš pozitiven.”

Rajko Hrvat

lahki veslač

“Na svoji športni poti sem doživel že marsikaj hudega. Pomembno je, da v takih trenutkih ostaneš pozitiven.”

Športniki ste tudi sicer aktivni vse leto. Sedaj je bilo prostega časa nekaj več.

“Večinoma sem marca in aprila že odsoten od doma. Vrnem se šele po štirih, petih mesecih. Sedaj sem lahko več časa namenil družini. Veliko sem delal tako na fizični kot psihični pripravi. Cilj vsakega športnika je, da je motivator. Ljudje te poznajo, velikokrat si tudi njihov vzornik.”

Premor je trajal skoraj dva meseca. Kdaj ste ponovno sedli v čoln?

“V pogonu sem že tri oziroma štiri tedne. Izolska občina je sicer že v začetku prepovedala določene aktivnosti, kar smo morali spoštovati. Sedaj že nekaj časa del treninga opravimo zunaj, tudi v stiku z vodo.”

Sezona se je v zadnjih mesecih povsem porušila. Kako težko je to za vrhunskega športnika?

“Ni lahko. Že pred meseci smo vedeli, da se v drugih državah nekaj dogaja, a tega nismo jemali resno, češ da ni tako blizu nas. Veslanje je šport, ki mora imeti rezervne načrte in scenarije. Na Bledu bi moralo biti svetovno prvenstvo v treh starostnih kategorijah. Tega mi je bilo najbolj žal, saj bi nastopil pred domačo publiko. Konec julija bomo dobili informacijo, ali nas čaka evropsko prvenstvo ali bodo tudi to odpovedali. Če se zgodi tudi to, bomo lahko rekli, da je sezona zares izgubljena.”

V aprilu bi morale potekati kvalifikacije za olimpijske igre. Kako ste stopnjevali formo za kvalifikacije in kaj se je v tem času spremenilo?

“Vse je padlo v vodo. Vse, kar smo delali, je potekalo v smeri načrtovanja forme za najpomembnejša tekmovanja. A takoj, ko je prišlo do prepovedi, smo morali trening spremeniti in se vrniti k bazičnim pripravam. V športu ni čakanja. Še posebej v športnih panogah, kot je veslanje, kjer je pomembna kilometrina.”

Konkretnih načrtov, kje in kdaj boste opravili kakšne priprave, še nimate?

“V teh razmerah je na to težko odgovoriti. V tujino ne moremo, morda bi lahko izbrali neke 'klasike', kot so Maribor, Bohinj in Bled. Slabost je ta, da v klubu nimam nikogar in moram trenirati sam. Povežem se lahko le s kolegi iz reprezentance. Je pa pomembno, da izkoristiš vse, kar se ti ponudi.”

Po lanski sezoni ste bili veslač leta v Sloveniji. Kaj načrtujete za prihodnost?

“Sem v najboljših veslaških letih. Kmalu bom star 34 let in prva stvar je ostati zdrav. Tudi v obdobju koronavirusa smo marsikaj slišali in videli, kar zagotovo ni prijetno. Skušam razmišljati v smeri, da se osredotočam na vsako tekmovanje posebej. Ne želim prehitevati, saj se z glavo skozi zid ne da. Že manjša poškodba, bolezen, je lahko dovolj, da izgubiš ključni del sezone. Izkušnje imam in nanje stavim.”


Najbolj brano