V Rusiji rekordno število mrtvih zaradi covida-19

Rusija je danes sporočila, da so zabeležili rekordno število mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19 v enem dnevu, in sicer 150. Število novih okužb z novim koronavirusom je na drugi strani že tretji dan zapored manjše od 9000.

MOSKVA > Skupno je doslej v Rusiji zaradi covida-19 umrlo 3249 ljudi, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 326.448 osebah, zaradi česar se Rusija po številu okužb uvršča na drugo mesto na svetu, za ZDA. Okrevalo je v Rusiji 99.825 ljudi.

V Rusiji so doslej beležili nizko stopnjo smrtnosti zaradi covida-19, zaradi česar so številni že podvomili v resničnost navedb. Moskva je na pomisleke odgovarjala, da so številke v primerjavi z ZDA in zahodno Evropo nižje, ker med smrtne primere prištevajo samo tiste, kjer je smrt neposredna posledica virusa.

Namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova je danes sporočila, da maja v Rusiji pričakujejo porast umrljivosti, čeprav se "zdravniki trudijo rešiti kar največ bolnikov". Pri tem po današnjem srečanju s predsednikom Vladimirjem Putinom in visokimi predstavniki zdravstva sicer ni izrecno omenila smrtnih žrtev covida-19.

Tudi moskovski župan Sergej Sobjanin maja pričakuje večjo stopnjo umrljivosti kot aprila, saj je bil, kot je dejal, vrhunec pandemije covida-19 v začetku maja.

Po navedbah pristojnih ruskih oblasti se razmere zaradi epidemije covida-19 počasi umirjajo. V Moskvi so zaradi tega že ponovno dovolili, da se približno pol milijona industrijskih in gradbenih delavcev vrne na delo.

Med tistimi, ki so se v Rusiji okužili z novim koronavirusom, je tudi premier Mihail Mišustin, ki se je ta teden po zdravljenju v bolnišnici že vrnil na delo. Okužen naj bi bil po poročanju ruskih medijev tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov in naj bi se zdravil v bolnišnici, vendar njegovi sodelavci novice niso potrdili.


Najbolj brano