Slovenska skupnost vse bliže lastništvu?

Postopek vračanja Narodnega doma v Ulici Filzi v Trstu se iz dneva v dan izrisuje z jasnejšimi potezami. Pogovori med predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in državnih institucij potekajo s pospešenim ritmom in čeprav je pridobivanje informacij vse prej kot preprosto, je očitno, da želi italijanska vlada to vprašanje rešiti čim prej.

Narodni dom naj bi že kmalu prešel v roke slovenske narodne 
skupnosti v Italiji. Foto: FotoDamj@n
Narodni dom naj bi že kmalu prešel v roke slovenske narodne skupnosti v Italiji. Foto: FotoDamj@n

TRST Znano je, da sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) seznanili notranje ministrstvo v Rimu, da sta pripravljeni postati lastnici stavbe. Po informacijah, ki še čakajo na uradno potrditev, bi lahko lastništvo prenesli na slovensko manjšino oziroma na posebej za to ustanovljeno fundacijo še pred koncem letošnjega leta, morda celo pred 13. julijem, ko bodo v Trstu - v taki ali drugačni obliki (množičnih prireditev sicer prav gotovo ne bo) - počastili stoletnico požiga Narodnega doma. Glavni nosilki fundacije naj bi bili obe krovni organizaciji, SKGZ in SSO, vanjo pa bi lahko vstopili tudi drugi institucionalni akterji.

Tudi o tem je tekla beseda med sogovorniki, ki jih je sklicala tržaška prefektura; njena naloga je namreč, da koordinira postopek vračanja Narodnega doma. Po pogovorih je bilo zaznati optimizem predstavnikov slovenskih krovnih organizacij, ki so se včeraj sestali še s funkcionarji notranjega ministrstva, kjer vodijo ta zahtevni postopek.

Narodni dom očitno nima simbolnega pomena le za Slovence. Spet se je pokazalo, da je vrnitev nepremičnine v slovenske roke kamen spotike v desnosredinski koaliciji, ki vodi tržaško občino. Vendar se župan Roberto Dipiazza zavzema za spoštovanje zakonov in torej tudi za vrnitev Fabinijeve palače v Ulici Filzi slovenski narodni skupnosti.


Najbolj brano