Podjetniki in obrtniki so odvisni od Italije, a meja je zaprta

Podjetniki s Krasa in Brkinov, združeni v sežanski območni obrtno-podjetniški zbornici, bodo na vlado naslovili dopis in jo pozvali, naj območju ob meji z Italijo nameni posebno pozornost in kak dodaten ukrep. Zaradi zaprte meje imajo še vedno od 70 do 80 odstotkov izpada prometa. Podpirajo jih tudi župani in krovna slovenska zbornica.

Tilen Skok (desno) je Branku Mehu in Danijelu Lampergerju 
razkazal proizvodnjo v družinskem podjetju Skok Blu. Ob njih sta 
še Jernej Bortolato in Klementina Križman.    Foto: Helena Race
Tilen Skok (desno) je Branku Mehu in Danijelu Lampergerju razkazal proizvodnjo v družinskem podjetju Skok Blu. Ob njih sta še Jernej Bortolato in Klementina Križman.  Foto: Helena Race

SEŽANA > Na območju sežanske obrtno-podjetniške zbornice je najbolj na udaru vsa storitvena dejavnost, večinoma vezana na italijansko tržišče, ki se je zaprlo že pred epidemijo in uvedbo omejitev v Sloveniji, je izpostavil Jernej Bortolato, predsednik sežanske območne zbornice po včerajšnjem srečanju s predsednikom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Brankom Mehom in njenim direktorjem Danijelom Lampergerjem. “Domačini so začeli uporabljati storitve, a strank iz Italije ni. Veliko naših obrtnikov ima sicer 70 odstotkov prometa ali še več na račun Italijanov,” je dodal Bortolato.

Trgovina podjetja Skok Blu v Danah pri Sežani dela, a kupcev iz Italije v njej ni. (Foto: Helena Race)

Želijo posebne ukrepe za podjetja ob meji

Ker so obrtniki in podjetniki ob meji prav zaradi njenega dolgotrajnega zaprtja in zaradi navezave na italijanski trg še posebej prizadeti, bodo vlado zaprosili, naj to upošteva. Krasu in Brkinom naj nameni kak dodaten ukrep, ki bi pomagal pri ohranitvi malih poslovnih subjektov, je povedala direktorica sežanske zbornice Klementina Križman. Poziv so podprli tudi štirje kraško-brkinski župani in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Subvencioniranje želijo v vseh dejavnostih

Sežanska zbornica ima 500 članov, večinoma družinskih podjetij. Zaradi navezave na Italijo so zastale praktično vse dejavnosti: gostinstvo, kozmetični in frizerski saloni, avtomehaniki, proizvajalci igralnih avtomatov, vulkanizerji, vinarji, trgovine, gradbene trgovine ... “Zato želimo, da se subvencioniranje delovnega časa prenese na vsa podjetja, ne le na gostinstvo in turizem,” je dejal Meh. O dozdajšnjih ukrepih za pomoč podjetjem meni, da so ustrezni, pričakuje pa, da bo sledil še četrti protikoronski paket, ki bo pomagal zagotavljati likvidnost podjetij in dostop do finančnih sredstev brez birokratskih ovir. V zbornici namreč pričakujejo, da bo marsikatero podjetje težko preživelo prihodnjih nekaj mesecev.

Želijo, da se meja z Italijo odpre

Da bi zagotovili čim prejšnji ponovni zagon dejavnosti na Krasu in v Brkinih, so se obrtniki in podjetniki skupaj z župani in vodstvom območne ter slovenske zbornice dogovorili, da na vlado naslovijo dopis, naj se z italijansko stranjo čim prej dogovori o odprtju meje. Tudi župani, ki so še pred nedavnim pozivali vlado, naj bo pri morebitnem odpiranju meje z Italijo previdna zaradi žarišč covida-19 v Trstu in celo v domu za starejše na Fernetičih, so zdaj omilili stališče. “Pristojnost odpiranja meje ima država, a tudi na nas apelirajo ljudje, ki želijo, da se meje čim prej odprejo. Po drugi strani pa nas kličejo tudi tisti, ki želijo, da čim dlje ostanejo zaprte, da bi tako zmanjšali možnost prenosa okužb. A spremljamo dogajanje v Italiji in epidemija se tudi tam umirja,” pravi sežanski župan David Škabar. Upa, da se bosta vladi obeh držav dogovorili tako, da po odprtju meje ne bo prihajalo do zmede, kdo lahko gre kam.

Kriza se šele začenja

Predsednik in direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije sta obiskala tudi dve podjetji, Skok Blu v Danah pri Sežani in Proeko Plastika v Hrpeljah. “Če bi bilo vse prav, bi v ponedeljek praznovali 30-letnico. Upamo, da jo bomo lahko jeseni,” je ob obisku dejal Livijo Skok, direktor podjetja Skok Blu. Imajo 18 zaposlenih, ukvarjajo se s strojno CNC-obdelavo materialov in so dobavitelji v avtomobilski in igralniški industriji ter v strojegradnji. “Do zdaj smo nekako delali, imeli smo naročila. Za avtomobilsko industrijo bomo prihodnji teden delali le še polovico običajnega dela, igralništvo je že od marca na ničli,” je razmere opisal Skok. Do zdaj je izkoristil komaj kaj državne pomoči, a njegovo podjetje se bo s krizo začelo soočati zdaj, zato si želi, da bi subvencioniranje čakanja na delo podaljšali še vsaj za kak mesec. “To bi nas rešilo. V nasprotnem primeru ne morem reči, da ne bomo odpuščali. Čakamo, kaj bo.”

Proeko Plastiko pa so omejitve zaradi epidemije ujele sredi zagona nove proizvodnje, ki je tako za dva meseca obstala. Za pomoč pri zagonu so potrebovali izkušenega strokovnjaka iz tujine, ki pa ni uspel priti v Slovenijo.


Komentar novinarja

Helena Race

Treba je le začeti delati

Edini ukrep, ki nas lahko reši, je, da začnemo delati kot pred krizo, je bilo slišati po včerajšnjem srečanju obrtnikov in podjetnikov s sežanskega območja z vodstvom Obrtno podjetniške zbornice Slovenije. Izjava bi delovala nekako osvežujoče - če bi jo slišali v nekem drugem času in v drugačnih razmerah, ne pa pod grozečim plazom izgub, odpuščanj in stečajev. Tako enostavno zveni. Le začeti delati je treba. A kljub vsej dobri volji to trenutno ni mogoče. Čeprav so se nekatere omejitve sprostile ...

Preberi več

Najbolj brano