Kacin: Odpiranje mej zaenkrat odvisno od bilateralnih dogovorov

Odpiranje mej je trenutno odvisno od bilateralnih dogovorov najprej s tremi sosednjimi državami, nato pa še z drugimi, ki se bodo znašle na seznamu držav, ki so po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v dovolj dobri epidemiološki kondiciji glede okužb z novim koronavirusom, je danes pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

Odpiranje mej je  za zdaj odvisno od bilateralnih dogovorov med 
državami, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Foto: STA
Odpiranje mej je za zdaj odvisno od bilateralnih dogovorov med državami, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Foto: STA

LJUBLJANA > Glede Avstrije je po besedah Jelka Kacina "na naši strani vse pripravljeno za to", prav tako si želijo, da bi do dogovora prišlo čim prej. Kot pravi, se veliko državljanov Avstrije zanima za bivanje v slovenskih turističnih destinacijah med binkoštnimi prazniki, vendar nastaja izziv zaradi karantene, ki jo ima Avstrija za svoje državljane, ki prihajajo vanjo iz Slovenije.

Kot je na novinarski konferenci povedal Kacin, sta se danes sestala ministra za zunanje zadeve Slovenije in Hrvaške, Anže Logar in Gordan Grlić Radman, ki naj bi dala tudi skupno izjavo o tem, kako delujejo dogovori o čim večji sprostitvi prehajanja skupne meje. NIJZ pa se po njegovih navedbah dogovarja z ustrezno institucijo na Madžarskem.

V ponedeljek se v šolske klopi vračajo učenci devetih razredov. Glede na odlično epidemiološko sliko ob epidemiji covida-19 v Sloveniji pristojni tehtajo možnost, da bi se v šolo vrnili vsi osnovnošolci. Več bo znano prihodnji teden.

Tudi z Italijo načrtujejo skupno srečanje in Kacin pričakuje, da bo glavni slovenski epidemiolog Mario Fafangel kaj več o tem lahko povedal v ponedeljek.

Odlična epidemiološka slika

Epidemiološka slika ob epidemiji covida-19 v Sloveniji je po njegovih besedah zelo jasna in odlična. V četrtek ni bilo nobene okužene osebe, tudi smrti ne, in kaže, da "bomo še nekaj časa ostali pod številko 1500 okuženih". Pri sproščanju ukrepov pa so izbrali korak za korakom, tudi glede zbiranja ljudi na javnih krajih, kjer je vlada v četrtek podaljšala omejitev.

Oceno za to je po Kacinovih besedah pripravila svetovalna skupna, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović, kar redno počnejo vsak teden in pri tem spremljajo celotno epidemiološko sliko. Če bi ta ukrep prekinili, bi se moral tudi pouk nadaljevati po starem, je povedal Kacin.

14 evropskih držav v zadosti dobri epidemiološki kondiciji

V povezavi z ukrepi in odpiranjem mej je po njegovih besedah svetovalna skupina tista, ki skupaj z NIJZ spremlja epidemiološko situacijo tako v Sloveniji kot po Evropi in predvsem v tistih sosednjih državah, ki zaostajajo za kakovostjo epidemiološke slike v Sloveniji. "Trenutno imamo 14 evropskih držav, ki so po oceni NIJZ v zadosti dobri epidemiološki kondiciji. Če se bo v naslednjem obdobju pridružila še katera in izboljšala svojo epidemiološko sliko, potem bo mogoče storiti še kaj več na tem področju," je povedal vladni govorec.

Želi si, da bi bil evropski dogovor dosežen čim prej. "Dokler pa to ni mogoče, smo odvisni od lastnih naporov in od bilateralnih dogovorov najprej s tremi sosednjimi državami in potem tudi z drugimi državami, ki se bodo znašle na tem spisku, na katerem je doslej že 14 držav," je še dodal.


Najbolj brano