Hašodžijevi otroci odpustili očetovim morilcem

Otroci leta 2018 umorjenega do režima kritičnega savdskega novinarja Džamala Hašodžija so danes sporočili, da odpuščajo očetovim morilcem. Po mnenju analitikov to dejansko pomeni, da pet ljudi, ki so jih zaradi umora obsodili na smrtno kazen, ne bodo usmrtili. Do odločitve družine sta kritični Hašodžijeva zaročenka in posebna poročevalka ZN.

RIJAD > "Na to sveto noč svetega meseca ramazana (...) otroci mučenika Džamala Hašodžija sporočamo, da oproščamo in odpuščamo tistim, ki so ubili našega očeta," je Hašodžijev najstarejši sin Salah zapisal na twitterju.

Savdske oblasti še niso sporočile, kakšne pravne posledice bo imelo to dejanje družine novinarja, ki je bil leta 2018 umorjen na savdskem konzulatu v Turčiji.

Po besedah savdskega analitika Alija Šihabija "to pomeni, da se bodo morilci izognili smrtni kazni, saj ima družina po šeriatskem pravu pravico, da oprosti". V Savdski Arabiji je sicer to nekaj običajnega, je dodal na twitterju. Pojasnil je še, da v okviru šeriatskega prava lahko družina od morilcev zahteva tudi finančno poravnavo.

Ameriški časnik Washington Post je sicer lani poročal, da so otroci, vključno s Salahom, od savdskih oblasti prejeli domove v vrednosti več milijonov dolarjev in po več tisoč dolarjev na mesec. Salah je zavrnil, da bi se s savdskimi oblastmi pogovarjal o finančni poravnavi.

Sporočilo družine je razjezilo Hašodžijevo zaročenko Hatice Cengiz, ki je dejala, da nima nihče pravice, da bi odpustil morilcem. "Nikoli ne bomo odpustili morilcem in tistim, ki so umor naročili.

Posebna poročevalka ZN Agnes Callamard, ki je preiskovala umor, pa je odločitev družine označila za "šokantno, a pričakovano". "Savdske oblasti igrajo, vsaj tako upajo, zadnje dejanje parodije pravosodja," je poudarila.

Sodišče v Savdski Arabiji je decembra lani pet ljudi obsodilo na smrt zaradi umora Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu oktobra 2018. Smrtne kazni so izrekli za moške, ki so bili neposredno vpleteni v umor. Trije so bili obsojeni na skupno 24 let zapora, trije pa oproščeni.

Med oproščenimi je bil zaradi nezadostnih dokazov tudi nekdanji namestnik vodje savdskih obveščevalcev, general Ahmed al Asiri, ki je po navedbah tožilstva nadzoroval umor novinarja. Al Asiriju je svetoval eden ključnih svetovalcev savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, Saud al Katani, ki ga sploh niso obtožili.

Glede na dosedanja dognanja so Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu kruto umorili in razkosali savdski operativci. V likvidacijo novinarja naj bi bil vpleten celo Salman, a v Rijadu to odločno zanikajo.


Najbolj brano