Loggia čaka na boljšega najemnika

Vsi gostinski lokali v Kopru so ponovno odprli vrata, le mestna kavarna Loggia na Titovem trgu ostaja zaprta. Tako bo vse dokler koprska občina ne izbere novega najemnika, saj je zdajšnji predlagal sporazumno prekinitev pogodbe. Domačini upajo, da bodo merila v razpisu dovolj zahtevna, da bo lokal na elitni lokaciji zaživel in bo mestu končno v ponos.

Vsi gostinski lokali v Kopru so ponovno odprli vrata, le mestna 
kavarna Loggia na Titovem trgu ostaja zaprta. Foto: Nataša Hlaj
Vsi gostinski lokali v Kopru so ponovno odprli vrata, le mestna kavarna Loggia na Titovem trgu ostaja zaprta. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Prejšnji petek je podjetje Audaks, v katerem je zastopnik in direktor Jože Hribar, na občino naslovilo predlog za predčasno prekinitev najemne pogodbe za kavarno Loggia. Kot razlog za odpoved so navedli posledice epidemije novega koronavirusa in skromnejši obseg poslovanja.

Jože Hribar (foto: Nataša Hlaj)

Jože Hribar

bivši najemnik Loggie

“Pripravili smo nekaj akustičnih večerov in prireditev, a smo morali te vsebine opustiti, saj smo ustvarjali izgubo.”

“Naši gostje so bili večinoma iz univerzitetnih krogov, torej študentje in profesorji, pa ladijski turisti in tujci. Brez njih nimamo kaj početi. Že januarja smo imeli velik izpad prihodkov, februarja ni bilo nič boljše in nato je šlo vse le še navzdol z razglasitvijo epidemije,” pojasnjuje Hribar.

Pogodba bi se iztekla v začetku oktobra

Koprsko občino so prosili, če jim začasno ne bi zaračunavala najemnine, a dogovora niso dosegli, zato so se odločili predlagati sporazumno prekinitev sodelovanja. “Pogodba bi se nam jeseni tako ali tako iztekla. Na nov razpis se ne bomo prijavili. Imamo druge projekte. V tem pa ne vidimo več izzivov,” pravi Hribar.

Jadran Čalija

predsednik sveta KS Koper-Center

“Zdaj je prava priložnost za pozitivne spremembe in upamo, da jo bodo v občini izkoristili.”

Kavarno Loggia je imel v najemu sedem let, sicer pa ostaja najemnik kavarne in slaščičarne Kroštola na koprskem kopališču, bližnje restavracije Savor (lastnik obeh lokalov je družina nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča) in gostinskega lokala Peperončino v nakupovalnem središču Planet Koper.

Konec junija bo znan nov najemnik

V občini bodo v prihodnjih dneh objavili razpis za novega najemnika. Marsikoga zanima, ali bodo v razpisni dokumentaciji zvišali merila in jih ne bo zanimala zgolj višina ponujene najemnine.

Nace Šumrada Smole

kavarna Triglav

“Imamo kar nekaj dobrih zamisli. Tam bi sicer zastavili drugačno zgodbo kot v Triglavski kavarni, a več o tem zdaj ne bi razkrival.”

“Natančno bomo opredelili pogoje glede vsebine in ponudbe, ki jih bo moral izpolnjevati bodoči najemnik prostorov. Gre za kulturni spomenik in kultni lokal, ki ni pomemben le zaradi gostinske ponudbe, ampak tudi kulturnega in družabnega življenja koprske skupnosti in temu bomo prilagodili razpisne pogoje,” zagotavljajo. Napovedujejo, da bodo postopek izbire sklenili predvidoma konec junija.

“Zlata leta Loggie so mimo”

Hribar se ne strinja z očitki nekateri domačinov, da so bile ponudba, postrežba in program v Loggi zelo skromni, če ne podpovprečni glede na lokacijo kavarne. “Veliko denarja smo vložili v marketing, pripravili smo nekaj akustičnih večerov in prireditev, a smo morali te vsebine opustiti, saj smo ustvarjali izgubo,” spomni Hribar.

Po njegovem prepričanju so zlata leta Loggie mimo. “Vse dogajanje se je preselilo v nakupovalna središča in ob promenado. Življenje v središču mesta pa zamre že kmalu po 15. uri. Zvečer na Titovem trgu ni žive duše. Pogrešam kulturo pitja kave ali čaja, morda kozarca vina v dobri družbi. Vsem se nekam mudi. Tipični domačini niso zahajali v Loggio,” meni Hribar.

Več posluha za ponudbo in vsebino

Predsednik sveta KS Koper-Center Jadran Čalija ima drugačno mnenje. “Domačini so dolga leta opazovali neurejenost in pomanjkljivosti mestne kavarne. Mislim, da turisti pridejo in gredo, mi pa ostajamo. Želimo si, da bo imel prihodnji najemnik več posluha za ponudbo in vsebino, pa tudi domačnost, ki smo jo pogrešali v lokalu,” ocenjuje.

Jadran Čalija (foto: Ilona Dolenc)

Upa, da bo kavarna poslej obratovala kaj več kot zgolj do 22. ure, nadeja se, da bodo tam prirejali umirjene glasbene večere, degustacijske in literarne dogodke, morda tudi protokolarne sprejeme... “Zdaj je prava priložnost za pozitivne spremembe in upamo, da jo bodo v občini izkoristili,” v mestni krajevni skupnosti pozivajo občino.

Nace Šumrada Smole

Slišati je, da bi najem zanimal vodstvo kavarne Triglav, ki uspešno posluje na Pristaniški ulici. “Res je, zanima nas,” potrjuje Nace Šumrada Smole iz podjetja Nackle. Prepričan je, da je Loggia mestni biser, ki ga je treba oživeti. “Prijavili se bomo na razpis. Pripravili bomo program, imamo kar nekaj dobrih zamisli. Tam bi sicer zastavili drugačno zgodbo kot v Triglavski kavarni, a več o tem zdaj ne bi razkrival,” ostaja še skrivnosten.


Najbolj brano