Praznični film Ala, hodte z nami! kot poklon Istri

Ker so letošnje okoliščine odnesle tradicionalne prireditve ob občinskem prazniku, je Mestna občina Koper slavje ob 15. maju zajela v film Ala, hodte z nami!, ki je pravzaprav poklon slovenski Istri, njenim ljudem in običajem.

Irena in Boris Piciga iz Gledališke skupine Dekani s simpatičnimi 
dialogi v pristnem istrskem narečju poskrbita za zdravo mero 
smeha.  Foto: posnetek zaslona/youtube
Irena in Boris Piciga iz Gledališke skupine Dekani s simpatičnimi dialogi v pristnem istrskem narečju poskrbita za zdravo mero smeha.  Foto: posnetek zaslona/youtube

KOPER > 36-minutni film se začne v Marezigah, kraju zgodovinskega upora 15. maja 1921, po katerem koprska občina obeležuje svoj praznik. Od tam se ožja ekipa sodelavk Mestne občine Koper, ki je tudi pripravila idejno zasnovo za film, odpravi na pot po koprskem podeželju. Spremljata jih Irena in Boris Piciga iz Gledališke skupine Dekani, ki s simpatičnimi dialogi v pristnem istrskem narečju poskrbita za zdravo mero smeha.

Prizori idiličnega podeželja, ki jih je v svoje kamere ujela ekipa Kleva films, se izmenjujejo s srečanji s kulturnimi ustvarjalci, varuhi istrske besede in običajev - Valmarinkami iz Kulturnega društva Istrski grmič Škofije ter Šavrini in anka Šavrinkami iz Gračišča. Na domačiji v Abitantih se zavrtijo člani Folklorne skupine Oljka iz Kulturnega društva Hrvatini, z glasbo film popestrijo Julija Jogan ob spremljavi Gabrijela Juriševiča, Klapa Semikantá, Luigi in band, Pevska skupina Kantadore in Pihalni orkester Koper, ki zaigra na eni najbolj slikovitih točk koprske občine, Socerbu.

Ščepec adrenalina filmu dodata športnika Iztok Južnič Zonta in Peter Novak, s pozitivnim sporočilom pa gledalce poleg župana Aleša Bržana v zaključku filma nagovorijo tudi člani igralske zasedbe Gledališča Koper.

“Posebne zahvale gredo vsem, ki so nas spustili v svoje domove, na svoja dvorišča in posesti, Domačiji Grondali iz Abitantov, Agrarni skupnosti Črni Kal, Gradu Socerb in Posestvu Brič, nepozabne vožnje tako na kopnem kot po morju pa so omogočili Oljarna Lisjak ter Gianni in Marco Riccobon. Zahvala gre tudi ekipi ozvočevalcev Istraton in Janu Baruci za studijske posnetke,” so ob predstavitvi filma poudarili v Mestni občini Koper.

Od petkove premiere na facebook straneh eKoperCapodistria, Aleš Bržan in Visit Koper je film zabeležil že približno 47.000 ogledov. Drevi ob 22.30 bo (po sobotnem predvajanju) ponovno na ogled tudi na TV Koper Capodistria.


Najbolj brano