“Obmejni” sendviči ne smejo čez mejo

Novogoriški sendviči in pice ne smejo čez mejo, saj so jim goriški trgovci postavili barikade. V prejšnjih dneh so nekateri novogoriški lokali oglaševali možnost dostave hrane na Trgu Evrope-Transalpina. Goriškim kupcem so ponujali sendviče, pice in druge dobrote. “Tako podjetniki kot potrošniki iščejo svoje poti, čim bliže stanju izpred situacije z novim koronavirusom,” ugotavlja novogoriški župan Klemen Miklavič.

Ograja na Trgu Evrope ni ustavila čezmejnega trgovanja. Foto: Luka Carlevaris
Ograja na Trgu Evrope ni ustavila čezmejnega trgovanja. Foto: Luka Carlevaris

GORICA, NOVA GORICA > Oglasi čezmejne dostave so na spletnih omrežjih dosegli številne Goričane. Nekateri so takoj zavrteli telefonske številke novogoriških lokalov, drugim - zlasti goriškim trgovcem - se je dvignil pritisk. Predstavniki trgovske zveze Ascom so poklicali na pomoč goriškega župana Rodolfa Ziberno, ki je z zadevo seznanil novogoriškega kolego Klemna Miklaviča in hkrati tudi italijanske varnostne organe.

Na goriški občini pravijo, da predstavlja prevzem hrane na italijanski strani skupnega trga prekršek, ki mora biti kaznovan z globo. Na podlagi zadnje vladne uredbe lahko italijanski odjemalci kupijo pripravljeno hrano samo na način “take away” oziroma zaprosijo za dostavo na dom. Na goriški občini poudarjajo, da morajo italijanski odjemalci najprej klicati v lokal in se dogovoriti za uro prevzema; ob dogovorjeni uri se zglasijo v lokalu, prevzamejo hrano v njegovi notranjosti in se odpravijo domov, kjer jo lahko pojedo.

Zgodba je segla do Rima

Zgodba o “čezmejnih” sendvičih in picah na Trgu Evrope-Transalpina je segla do Rima. Poslanec stranke Forza Italia Guido Germano Pettarin je pozval zunanje ministrstvo in ostala ministrstva, naj preverijo celotno zadevo. V vprašanju zunanjemu ministru Luigiju Di Maiu je Pettarin opozoril, da je po raznih neprijaznih odločitvah slovenske vlade prišlo do vrste težav z dostavo hrane na mejni črti med mestoma. Poslanec še opozarja, da veljajo v Sloveniji manj strogi ukrepi proti koronavirusu, zaradi česar lahko vsaka pica ali sendvič predstavlja potencialno covid grožnjo za Italijo.

“Prevzem hrane, tudi v primeru dostave na dom, ni dovoljen na ulici ali trgu,” so prepričani na goriški občini, kjer ugotavljajo, da je Slovenija zaprla mejo prav iz sanitarnih razlogov, katerih cilj je znižanje tveganj za okužbo s koronavirusom. Na goriški občini poleg tega zavračajo očitek, da se ne zmenijo za prost pretok blaga, ki velja za enega izmed glavnih načel EU. Opozarjajo, da je za pretok blaga vzpostavljena kontrolna točka med Štandrežem in Vrtojbo, kjer slovenska policija nadzira prehod meje.

Posledica “trgovske vojne”, ki so jo sprožili goriški trgovci, je okrepljen nadzor ob mejni črti. Mestni redarji so že v sredo nadzirali območje med Transalpino in nekdanjim mejnim prehodom med Erjavčevo in Škabrijelovo ulico. “Bomo videli, koliko Goričanov, ki so bili do včerajšnjega dne solidarni s krajevnimi upravitelji javnih lokalov, bo plezalo po mreži na Transalpini,” je na svojem facebook profilu zapisal občinski svetnik stranke Fratelli d'Italia Alessio Zorzenon, medtem ko je občinski odbornik Roberto Sartori zagrozil, da čakajo kupce “čezmejnih” sendvičev in pic zelo zasoljene globe.

Meja v glavi

“Najprej sprašujejo slovenskega ministra, naj odpre mejo, že dan zatem so zaskrbljeni, če kdo naroči čevapčiče v Novi Gorici in jih prevzame na mejni črti.” Tako ugotavlja goriški občinski svetnik Foruma Andrea Picco. “Možnosti sta dve: ali si res želiš skupnega mesta, kjer lahko kupuješ blago in hrano, kjer hočeš, ali imaš še vedno mejo v glavi,” opozarja Picco. In dodaja, da predstavlja prevzem hrane na mejni črti dvostranski pojav, saj je v prejšnjih dneh tudi marsikaj “italijanskega” prečkalo državno mejo.

Novogoriški župan Klemen Miklavič pravi: “Iz tega primera vidimo, da tako podjetniki kot potrošniki iščejo svoje poti, čim bliže stanju izpred situacije z novim koronavirusom. To je normalno, to je proces, ki je po tolikem času in navideznem minevanju kritičnih razmer, logičen. Ekonomski odnosi, storitve in gostinstvo so bili na tem območju močno razviti in prepleteni.”


Najbolj brano