Ob hrani za dušo najbrž ne bo gneče

Danes svoja vrata odpirajo tudi številne galerije in druga razstavišča po Primorskem. Povsod so se odločili, da razstave, ki si jih obiskovalci zaradi ukrepov ob pandemiji niso mogli ogledati, podaljšajo. Natančnejša navodila, kako bodo v prihodnje potekala odprtja, pa še pričakujejo.

V Mestni galeriji Nova Gorica bodo razstavo Transgresije - prostor, meja, rob gostili do junija.   Foto: Matej Vidmar
V Mestni galeriji Nova Gorica bodo razstavo Transgresije - prostor, meja, rob gostili do junija.  Foto: Matej Vidmar

PRIMORSKA > Prva med večjimi razstavišči je svoja vrata včeraj odprla Mestna galerija Nova Gorica, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma. “Pri nas smo dejansko le dobesedno znova odprli vrata, saj smo že ob zadnjem odprtju poskrbeli za razkužila in vse, kar lahko v takih razmerah, ” pove kustosinja Mateja Poljšak Furlan. Na ponovno odprtje so bili tako pripravljeni. Kuratorska razstava Transgresije - prostor, meja, rob, ki jo je zasnoval Marko Košan in bi se v običajnih okoliščinah načeloma sklenila že konec marca, je na ogled do konca maja, 5. junija pa odpirajo prostorsko postavitev Uršule Berlot Telesni razlom / Bodyfraction. Razstave, ki so ali še bodo iz programa zdajšnje sezone izpuščene bodo umestili v začetek prihodnje, s katero bodo začeli prej, že v začetku septembra. “Tako ne bodo prikrajšani ne ljubitelji umetnosti ne ustvarjalci, ki bi jih radi predstavili,” zagotavlja Mateja Poljšak Furlan. Odprtja galerije se veseli, saj “ljudje potrebujemo tudi duhovni del življenja”.

Odprtje na prostem?

Upoštevaje navodila, da morajo razstavišča zagotoviti 20 kvadratnih metrov na obiskovalca, si trenutno razstavo lahko ogleda sočasno 20 ljubiteljev umetnosti. Ob junijskem odprtju nove razstave pa med drugim razmišljajo tudi o možnosti, da bi ga gostili na prostem.

Več logističnih in drugih izzivov imajo v Obalnih galerijah Piran, ki upravljajo kar pet galerij in galerijo na prostem Forma Viva na Seči, ki ves čas vabi obiskovalce.

V Obalnih galerijah so se odločili, da bosta razstavi, ki so ju odprli prav v času sprejemanja protikoronskih ukrepov, na ogled do začetka junija. Tako kakor novogoriška izjemno aktualna Transgresije tudi prostorska postavitev ČernobilčkiRoka Moharja v koprski Meduzi in impozantna prostorska postavitev mednarodno uveljavljene umetnice Zore StančičIzven kroga / Out of the loop vabita z izvirnim odzivom na sodobnost. Za teden ali dva bodo podaljšali tudi postavitve v piranski Mestni galeriji in v galeriji Hermana Pečariča, v koprski Loži pa do septembra poteka obnova stropa.

Kustosinja Majda Božeglav Japelj med drugim pove, da ji je zlasti žal za črtanje izjemnega mednarodnega projekta italijanskega avtorja Francesca Berteleta, ki pod naslovom Hic sunt dracones tematizira migracije, a ker vključuje več mednarodnih institucij, gostovanja v trenutnih razmerah ni moč izpeljati. Prestavljena je tudi retrospektiva Lojzeta Logarja, ki prav tako povezuje več razstavnih ustanov. “Nisem pesimistična, a me morebitni naval obiskovalcev ne skrbi, saj tudi na ulicah ni ljudi,” pove ravnateljica Obalnih galerij Jelka Pečar. Doda, da imajo čuvaji razstav navodila, kako ravnati z obiskovalci, slavnostnih odprtij razstav, kakršne smo poznali, pa očitno še ne bo. Podrobnejša navodila z ministrstva za kulturo pričakujejo 18. maja, saj junija načrtujejo kar tri odprtja. Za skupine do pet obiskovalcev bodo na voljo vodstva.

Tudi v ajdovski Pilonovi galeriji so gostovanje razstave Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji 2004-2018 podaljšali do konca maja.


Najbolj brano