Pričeske z vizirji ali zdravo pametjo

“Tudi frizerji smo po sedmih tednih že prav 'lačni' novih frizur in kreativnega ustvarjanja,” se veseli frizer Boštjan Bestjak iz Kopra: “Povpraševanja je ogromno. Prvi prosti termin imam šele po 21. maju.” Maske, rokavice in razkužila so pripravljeni. Vizirji pa se mu zdijo pretirani in bizarni.

Boštjan Bestjak: “Moja varnost in varnost strank sta na prvem 
mestu.” Foto: osebni arhiv
Boštjan Bestjak: “Moja varnost in varnost strank sta na prvem mestu.” Foto: osebni arhiv

KOPER > “Prednost sem dal predhodno naročenim strankam, ki so zaradi prepovedi ostale brez frizure od polovice marca naprej. Vsakega sem kontaktiral in skušal najti novi termin,” pravi Boštjan Bestjak. Njegov salon je butično naravnan, tako da zagotavljanje varnosti med eno in drugo stranko ne predstavlja težav. “Po naravi sem malo germofoba, zdaj sem visoke higienske standarde samo še nadgradil,” pravi. Že v predprostoru je namestil opozorila o obvezni uporabi mask, tam je strankam na voljo tudi razkužilo za roke in koš za smeti za uporabljene maske.

“Uporabljam ogrinjala za enkratno uporabo. Glavnike, škarje, krtače razkužujem po vsaki uporabi, prav tako po vsaki storitvi razkužim in pobrišem vse delovne površine, umivalnike, delovne stole, blagajniški pult,” pokaže. Odmaknil je tudi revije in knjige.

Sam zdaj med delom nosi masko in zaščitne rokavice za enkratno uporabo. “To je še dodatna obremenitev in zamuda, a moja varnost in varnost strank sta na prvem mestu,” poudarja. Opozarja, da je skrb za varnost in odgovornost nedvomno tudi na strani vsake stranke.

“Na storitev naj prihajajo res ob dogovorjeni uri, brez spremstva, z najmanj prtljage. Najpomembneje pa je, da nas o morebitnih znakih bolezni ali okužbe takoj obvestijo in v salon ne pridejo,” poziva. Za zdaj strank pred obiskom ne bo “preverjal”. “Že iz spoštovanja njihove zasebnosti se mi to zdi nekoliko sporno, prepričan sem, da bo vsak ravnal odgovorno,” pravi.

V priporočilih NIJZ za frizerje bode v oči uporaba vizirja. “Predstavniki frizerjev prek OZS skušajo izvedeti kaj več o tem pretiranem, nepričakovanem in skoraj bizarnem ukrepu. Drugi predpisani pogoji so popolnoma zadostni za varno delo frizerjev in za stranke,” verjame. “Jasno je, da bo z maskami in novimi ukrepi treba živeti se dolgo. Čas bo pokazal, kateri ukrepi so pomembni, katere lahko omilimo in kateri so na novo potrebni. In predvsem ne pozabimo na malo zdrave pameti,” sklene lasestrižec.


Najbolj brano