Rojena je nova Toyotina zvezda

Toyota yaris cross je nov izdelek japonskega proizvajalca, ki tako krepi družino športnih terencev, hkrati pa bo ta eden redkih med konkurenco s serijsko vgrajenim štirikolesnim pogonom.

Avto je bil nared že za marčevsko premiero v Ženevi, a so 
predstavitev za dober mesec prestavili. Yaris cross bo na slovenske 
ceste predvidoma zapeljal šele v drugi polovici prihodnjega leta. Foto: Toyota
Avto je bil nared že za marčevsko premiero v Ženevi, a so predstavitev za dober mesec prestavili. Yaris cross bo na slovenske ceste predvidoma zapeljal šele v drugi polovici prihodnjega leta. Foto: Toyota

Prvotno bi moral biti novi Toyotin B-SUV model predstavljen na salonu v Ženevi, a je tega odnesel korona virus. Zato so se Japonci odločili, da bodo za kratek čas prestavili premiero. Ta se je virtualno zgodila pred natanko enim tednom.

Ni le terenska šminka

Segment športnih terencev je še vedno zelo priljubljen med evropskimi kupci, zato ne čudi, da se rojevajo novi in novi križanci. Toyotin zadnji izum je yaris cross, ki vendarle ni samo terenska šminka, saj ima kot eden redkih v tem segmentu tudi štirikolesni pogon, in sicer v kombinaciji s hibridnim pogonom. Takšne rešitve poznamo tudi iz drugih Toyotinih modelov.

200

vozil yaris cross naj bi prišlo v Slovenijo prihodnje leto,

400

vozil pa v letu 2022

Sistem i-AWD pri speljevanju in pospeševanju navor usmerja na zadnjo os. Pri normalni vožnji pa avtomobil poganja sprednji pogon. V trenutku, ko sistem zazna slabši oprijem, se samodejno vključi štirikolesni pogon. Ta scenarij se na primer zgodi na slabše oprijemljivi podlagi.

Ker je yaris cross izdelan na platformi GA-B, slednja omogoča, da je avto opremljen s hibridnim pogonom. Gre identičen pogonski sklop, ki ga bo imel tudi kombilimuzinski yaris, ki na ceste prihaja jeseni. Hibridni pogon je sestavljen iz kombinacije 1,5-litrskega bencinskega trivaljnika in elektromotorja, skupna sistemska moč pa znaša 85 kilovatov (116 KM). Kot kaže, bo to za zdaj tudi edini motor v ponudbi.

Nekoliko dvignjen in pripravljen za teren

Medosna razdalja je prav tako enaka kot pri yarisu in meri 2,56 metra, medtem ko skupna dolžina precej odstopa (za 24 centimetrov, skupno meri 4,18 metra), kar se precej pozna pri prostornosti v potniški kabini. Yaris cross je tudi za devet centimetrov višji (1,56 metra), še bolj pomemben pa je podatek, da je odmik karoserije za tri centimetre višji in skupno meri skoraj 20 centimetrov, kar je dobra podlaga za vožnjo po lahkotnem terenu.

Čeprav Japonci v tem trenutku velikost prtljažnika še ne razkrivajo pa izpostavljajo, da ga je možno prilagajati s predelno polico. S preklopom naslona zadnje klopi (40:20:40) se ustvari ravno dno do sprednjih sedežev, dostop do največjega odlagalnega mesta pa so omogočili preko elektrificiranih vrat, ki se odpirajo tudi z zamahom noge pod zadnji odbijač. Prtljažni prostor je opremljen s posebnim sistemom varnostnih pasov, s katerimi lahko prtljago pripnete, da se med vožnjo ne premika.

Voznikovo delovno okolje je oblikovno sorodno z novim yarisom, kar pomeni velik zaslon na vrhu sredinske konzole, napreden multimedijski sistem, veliko odlagalnih mest, digitalni merilniki in vgradnja kakovostnih materialov.

Izdelovali ga bodo v Evropi

Pri Toyoti niso pozabili niti na bogato zalogo aktivnih varnostnih sistemov. Toyota safety sense združuje številne funkcije aktivne varnosti in asistenčnih sistemov. Ti pomagajo pri preprečevanju trkov, pri tem pa uporabljajo različna zvočna in vidna opozorila ter samodejno zaviranje, po potrebi pa tudi prevzem nadzora nad volanom.

Yaris cross, ki so mu oblikovne temelje postavili v oblikovalskem studiu v Nici, bo igral pomembno vlogo pri Toyotini evropski prodaji. Proizvodna zmogljivost v francoski tovarni v Onnaingu je postavljena na 150.000 primerkov letno, a bodo prve primerke v tej tovarni izdelali šele spomladi prihodnje leto. Iz slovenske izpostave Toyote so sporočili, da v naše prodajne salone pripelje v drugi polovici leta 2021 in da so za prihodnje leto že rezervirali 200 primerkov, za leto 2022 pa približno 400 vozil.


Najbolj brano