Po razvpitem posnetku z Markovca še nobenih ukrepov

Tako na policiji kot na veterinarski inšpekciji še niso zaključili postopkov glede primera domnevnega mučenja psov na Markovcu, ki je minuli četrtek razburil javnost. Posnetek, ki je zakrožil po spletu, so mnogi obsodili kot nedvoumno mučenje živali, nekateri pa so se izpostavili z mnenjem v bran takšnemu ravnanju. Takšno držo je razbrati tudi iz doslej edinega odziva Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, v Obalnem društvu proti mučenju živali pa ostajajo ogorčeni in neomajni: Tako se s psmi ne dela!

Začasna skrbnica psov je veterinarski inšpektorici pojasnila, da je 
bič uporabila, da bi razdružila psa, ki sta se ravsala. Foto: Posnetek zaslona
Začasna skrbnica psov je veterinarski inšpektorici pojasnila, da je bič uporabila, da bi razdružila psa, ki sta se ravsala. Foto: Posnetek zaslona

KOPER > Prizor pred hišo na Razgledni ulici na Markovcu, ki je v četrtek zakrožil po facebooku, so posneli sosedi, na njem pa je videti starejšo žensko, ki enega izmed psov pasme jack russel, ki jih je imela v oskrbi, drži za zadnjo taco in po njem udriha z nekakšnim bičem. Na dogajanje so se takoj odzvali člani Obalnega društva proti mučenju živali, ki so obvestili koprsko veterinarsko inšpekcijo in javno zahtevali odvzem psov. Po njihovih navedbah naj bi imel eden od psov zlomljeno taco. Inšpektorica Neva Blažina Sedmak se je po nekaj urah odzvala na prijavo in opravila ogled, a pričakovanih ukrepov ni bilo.

Z bičem ju je hotela razdružiti

V upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v petek tako povzeli četrtkov nadzor, ki je potekal v odsotnosti lastnice psov: “Na vrtu pred hišo se je nahajala manjša psička bele barve z mladičem, starim približno dva meseca. Ob vstopu v stanovanjske prostore sta bili videni dve kovinski kletki, nameščeni v ločenih prostorih, ena od njih je bila prazna, v drugi pa sta se nahajala dva psa manjše rasti, odrasla samec in samica. Prisotna je iz stanovanjskih prostorov prinesla še eno odraslo psičko manjše rasti, ki je zadnjo levo tačko držala v zraku in je pri hoji ni obremenjevala. Vseh pet psov bi lahko bilo pasme jack russell terier.” Starejša ženska s posnetka, ki ji je lastnica začasno zaupala oskrbo psov, jim je razložila, da je na vrtu pred hišo prišlo do spopada psov, zato jih je skušala razdružiti, tako da je z eno roko prijela eno psico za zadnjo taco, z drugo roko pa je z bičem z mehko konico skušala razdružiti pse.

V stanovanju lastnice petih psov pasme jack russel terier so med inšpekcijskim nadzorom opazili tudi dve kovinski kletki, nameščeni v ločenih prostorih. Fotografija je simbolična.

To, da skrbnica ni zagotovila ločene nastanitve dveh nerazdružljivih psov, je bila tudi edina kršitev, ki sta jo med nadzorom ugotovili veterinarki. Po telefonu sta priklicali lastnico psov ter ji odredili veterinarsko oskrbo domnevno poškodovane psice in predložitev dokumentacije o psih na koprsko veterinarsko inšpekcijo. Navajajo, da je bila psica veterinarsko pregledana še istega dne, zlom tace pa naj ne bi bil potrjen.

V bran lastnici znanka in poznavalec psov

V bran lastnici psov je prek spletnih objav stopil poznavalec psov iz društva Srce za bulle Simon Mihorič, ki je po ogledu posnetka ocenil, da je res šlo za nevarno ravsanje dveh psov in da je skrbnica ravnala pravilno, ko ju je po svojih močeh skušala razdružiti.

V zagovor tej verziji zgodbe je v naše uredništvo pisala Doroteja Stermšek, ki se predstavlja kot oseba, ki dobro pozna tako lastnico psov kot razmere, v katerih psi živijo. Navaja, da je posnetek nastal kot posledica zaostrenih medsosedskih odnosov, in zatrjuje, da lastnica dobro skrbi za svoje pse, ki “so srečni in razigrani, imajo prostor v hiši in na dvorišču, redno prehrano in dostop do vode” in so po njenih navedbah pogosto sprehajani, redno veterinarsko pregledani, večini mladičem pa naj bi lastnica že priskrbela dobre domove.

Andreja Bogataj: “Ne glede na to, kaj je bil razlog, da je to počela, za taka dejanja ni opravičila. Tega s psmi ne počnemo!” (Foto: Arhiv PN)

“Tisti bič ni bil slučajno pri roki”

Pogovori, ki so jih člani Obalnega društva proti mučenju živali opravili z več sosedi, po njihovih navedbah kažejo drugačno sliko. “Nihče od sosedov še ni videl, da bi bili ti psi sprehajani,” pravi predsednica društva Andreja Bogataj. Pojasnilo, da ni šlo za tepež, temveč za razdruževanje psov, je nikakor ne prepriča. “Ne glede na to, kaj je bil razlog, da je to počela, za taka dejanja ni opravičila. Tega s psmi ne počnemo!” je odločna. “Tisti bič, s katerim je gospa z vso silo udrihala po psu, ni bil slučajno pri roki. To je inštrument, s katerim ti psi večkrat dobijo batine,” je prepričana. Kot pravi, jim je lastnica psov že znana iz preteklih let. “Žal ne po dobrem.”

Preiskava še ni končana

Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, pod katero sodi koprska veterinarska inšpekcija, so že v petek sporočili, da se inšpekcijski postopek nadaljuje, zato še ni jasno, ali bodo zoper lastnico psov kakorkoli ukrepali. Po našem današnjem poizvedovanju kaže, da v obravnavi primera še ni bistvenega napredka. Pojasnili so, da je bil še en inšpekcijski pregled opravljen v petek, 24. aprila, pri čemer je bilo ugotovljeno, da psička, ki jo je prejšnji dan oskrbel veterinar, ne šepa več in da je živahna. “Nezdružljive živali so bile nastanjene ločeno. Prav tako je bila tega dne za oskrbnico živali določena druga oseba. Vsi psi na tej lokaciji so pravilno registrirani,” so pojasnili. Ali gre v tem primeru za gojitev živali (to je posedovanje več kot petih odraslih hišnih živali iste vrste na stanovanje skupno več kot 30 dni v 12 mesecih), še preverjajo.

Z zadevo se ukvarjajo tudi policisti Policijske postaje Koper, ki ugotavljajo, ali gre v tem primeru za kaznivo dejanje mučenja živali. “Policijska preiskava še ni končana, zato podrobnosti zaenkrat še ne moremo posredovati. Po končani preiskavi bo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podano poročilo oziroma kazenska ovadba,” so danes odgovorili na našo poizvedbo.


Najbolj brano