V šole in vrtce morda 11. maja

Rezultati raziskave o razširjenosti okužbe z novim koronavirusom med prebivalstvom bi bili lahko znani do konca tedna. Raziskovalci so včeraj začeli z jemanjem vzorcev pri otrokih, vključenih v raziskavo. Rezultati bodo vplivali na sproščanje vladnih ukrepov, tudi na ponovno odprtje vrtcev in šol. Možni datum, ko bi se učenci lahko vrnili v učilnice in malčki v igralnice, je 11. maj.

Šole in vrtci samevajo. Na to, da se bodo učenci in malčki vrnili 
vanje, se bo treba dobro pripraviti.  Foto: STA
Šole in vrtci samevajo. Na to, da se bodo učenci in malčki vrnili vanje, se bo treba dobro pripraviti.  Foto: STA

LJUBLJANA > Pred sprejetjem odločitve o ponovnem odprtju vrtcev in šol bo vlada počakala na izkušnje drugih držav, pa tudi na rezultate nacionalne raziskave, ki poteka na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo.

Na odprtje se bo treba temeljito pripraviti

Zdravstveni delavci so včeraj začeli jemati še vzorce približno stotih otrok, vključenih v raziskavo. Ko bodo dobili odgovor, koliko otrok je oziroma je bilo okuženih z novim koronavirusom, bo svetovalna skupina, ki deluje pri ministrstvu za zdravje, vladi predlagala, kaj narediti z izobraževalnimi ustanovami, je včeraj pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

86 smrti zaradi covida-19 je doslej zabeležila Slovenija

Dorečenega ni še ničesar. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je včeraj potrdila, da pogovori o ponovnem odprtju vrtcev in šol potekajo okoli datuma 11. maj. “Zdravstvena ocena stanja je tista, ki ji sledimo dnevno in ji bomo morali tudi pri končni odločitvi. Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili,” je povedala. Pričakovanje, da bi se vzgojno-izobraževalne ustanove odprle že takoj po prvomajskih počitnicah, pa je po Kacinovi oceni nerealno. “Če bi do tega prišlo, bi morali pravočasno obvestiti starše, učitelje, treba bi bilo reorganizirati pouk. Razdeliti bi bilo treba učence po razredih na manjše skupine, treba bi bilo sprejeti tudi odločitev, koliko pouka bo potekalo v šolskih objektih, koliko pa prek spleta. To so stvari, ki zahtevajo svoj čas, in po zdravi logiki bi se reklo, da se to po praznikih ne more zgoditi.”

Vlada bo danes obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na twitterju napovedal premier Janez Janša. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.

Miroslav Petrovec, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo

“Želimo si, da bi bilo število oseb, ki pristanejo na vzorčenje, čim večje. A že ob sedaj zbranih vzorcih imamo štirikrat boljše podatke, kot so jih uspeli zbrati v Avstriji.”

Vzorec je že zdaj boljši od avstrijskega

Rezultati nacionalne raziskave bodo vplivali tudi na sproščanje drugih ukrepov. K testiranju so povabili 3000 prebivalcev, do včeraj popoldne je vabilo sprejelo več kot 1340 oseb, odvzeli pa so več kot 1240 vzorcev. Do zdaj so odkrili eno na novo okuženo osebo, pri drugi osebi pa je bila okužba odkrita že pred mesecem dni. “Želimo si, da bi bilo število oseb, ki pristanejo na vzorčenje, čim večje. A že ob sedaj zbranih vzorcih imamo štirikrat boljše podatke, kot so jih uspeli zbrati v Avstriji,” je o odzivu vabljenih povedal vodja raziskave dr. Miroslav Petrovec. Ovrgel je navedbe, da raziskovalci niso zadovoljni z odzivom za sodelovanje v raziskavi.

Pri siceršnjem vzorčenju oseb, ki imajo sum na okužbo s covidom-19, pa so v laboratorijih na praznični ponedeljek potrdili šest novih okužb. Štiri od teh so bile v Šmarju pri Jelšah, po ena pa v Ljutomeru in na Jesenicah. V ponedeljek so umrli trije ljudje, okuženi s covidom-19. Okužba je do zdaj v Sloveniji vzela 86 življenj.

Od danes očetje spet prisotni pri porodih

Od danes je v vseh slovenskih porodnišnicah znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodu, vendar ob določenih omejitvah. Pri porodu bo lahko prisoten le en spremljevalec oziroma spremljevalka po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znake, ki bi kazali na bolezen. Spremljevalec bo moral upoštevati higienske ukrepe in razdaljo 1,5 metra od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju. Nositi bo moral ustrezno varovalno opremo, zaščitni plašč, prevleko za obuvala in kirurško masko, ki se menja na dve uri.

Cerkve se odpirajo 4. maja

V ponedeljek se bodo ponovno odprle cerkve za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih, so včeraj sporočili slovenski škofje. Pogoji za udeležbo vernikov pri sveti maši bodo razkuževanje rok pred vstopom v cerkev in obvezna nošnja mask. V navodilih, ki jih bo slovenska škofovska konferenca objavila jutri, bodo zapisana še določila, kako bo v novih okoliščinah potekalo prejemanje zakramentov svete spovedi, krsta, poroke in bolniškega maziljenja.

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

“Zdravstvena ocena stanja je tista, ki ji sledimo dnevno in ji bomo morali tudi pri končni odločitvi. Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili.”


Najbolj brano