Preiskavo sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme prevzel NPU

Preiskavo sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, ki je od začetka meseca intenzivno potekala na policiji, je danes prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je uvedel predkazenski postopek. Preiskavo vodijo prednostno, že danes so opravili več razgovorov in zasegli poslovno dokumentacijo, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

V predkazenskem postopku preiskujejo razloge za sum, da je bilo 
storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila 
in javna sredstva. Foto: STA
V predkazenskem postopku preiskujejo razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Foto: STA

LJUBLJANA > NPU je zadevo prevzel na podlagi preteklega aktivnega zbiranja informacij glede posamičnih primerov nabave zaščitnih sredstev in “v četrtek razkritih novih dejstev”, pri tem pa obravnava tako primere, ki jih je zaznal sam, pa tudi tiste, ki so bili izpostavljeni v medijih.

V predkazenskem postopku preiskujejo razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Pri tem zbirajo obvestila in poslovno dokumentacijo ter izvajajo ostale aktivnosti z namenom dokazovanja kaznivega dejanja.

Preiskavo vodijo prednostno v navezi s tožilstvom in tujimi varnostnimi organi

Preiskavo vodijo prednostno, tako kot tudi ostale primere, pri katerih obstaja sum, da si želijo storilci pridobiti protipravno premoženjsko korist z izkoriščanjem aktualnih razmer. V okviru preiskave se je NPU že povezal z nekaterimi drugimi državnimi organi z namenom izmenjave podatkov in nadaljnjega dela, med drugim tudi z državnim tožilstvom. Policija pa poleg tega preverja in spremlja tudi druge posle glede dobave zaščitne opreme.

Slovenska policija je vključena tudi v sistem mednarodnega policijskega sodelovanja in sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi, saj je morebitne zlorabe razmer na trgu in goljufije pri nakupu in prodaji zaščitne opreme kot prednostno nalogo opredelil tudi Europol.

“Policija bo tudi v prihodnje prednostno obravnavala vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti,” so še dodali.

V javnosti zadnje dni odmeva več primerov sumov nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme. V oddaji Tarča na Televiziji Slovenija pa so v četrtek razkrili pričevanja in dokumente o domnevnem vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in respiratorjev.

Gale brez policijske zaščite

Uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je med bolniško odsotnostjo nadomeščal takratnega direktorja Antona Zakrajška, je za Tarčo med drugim opisal, da si je gospodarski minister Zdravko Počivalšek osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z določenim ponudnikom. Mediji so sicer neuradno poročali, da naj bi Gale, ki je razkril nekatere podrobnosti, prejel policijsko zaščito, vendar so na NPU to za STA zanikali.

“Potrdimo vam lahko le, da v predkazenskem postopku NPU, ki preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, nobena fizična oseba ni varovana,” so dodali.


Najbolj brano